Hyc bekerwinnaar2013 teamfoto

3 februari 201301:46

Door Joep Meijsen

Herentals maatje te groot in Belgi√ę

Herentals legde zaterdagavond voor het tweede jaar op rij beslag op de Belgische beker. Gezien het speelse gemak waarmee Herentals tegenstander Leuven aan de kant schoof, is het de vraag hoeveel bekers er nog gaan volgen.

Vincent Morgan was met drie treffers in de met 10-2 gewonnen wedstrijd de grote man aan de kant van Herentals. Na de wedstrijd gaf hij toe dat het moeilijk was om in te schatten hoe groot het krachtsverschil met Leuven zou zijn. ‚ÄėWij spelen het hele seizoen al in Nederland en Leuven is ongeslagen in de Belgische competitie. Ze hebben toch een aantal goede spelers, maar het verschil was uiteindelijk wel groter dan ik had verwacht.‚Äô

Morgan denkt dat ook dat het een verstandig besluit van Herentals was om als enige Belgische club in de Nederlandse competitie te blijven spelen. ‚ÄėDat is wel jammer natuurlijk. Het was mooier geweest als er nog meer Belgische clubs mee hadden gedaan. Ons seizoen verloopt misschien een beetje wisselvallig, maar het is goed voor onze ontwikkeling. Als we volgend jaar weer een stap vooruit kunnen doen, kunnen we ook in Nederland een belangrijkere rol gaan spelen.‚Äô

De dominantie van Herentals komt niet uit de lucht vallen. De club investeert al jaren het meeste geld in de jeugdopleiding en oogst daar nu de resultaten van. Omdat Herentals nog de enige Belgische club in Nederland is, hebben bovendien een aantal van de betere spelers van de concurrentie de overstap gemaakt, waardoor het verschil nog groter is geworden.

Dat was op de gloednieuwe ijsbaan van Luik duidelijk zichtbaar. Leuven zette af en toe aardige aanvallen op, maar kwam snelheid, handelingssnelheid en verdedigende kwaliteit tekort tegen een Herentals dat niet al zijn imports mocht opstellen en halverwege de wedstrijd al een dusdanig comfortabele voorsprong had dat routinier Bjorn Steijlen plaats kon maken voor de jonge Mike Jansen.

Toch ontwikkelt het Belgische ijshockey zich ook buien Herentals. De hal in Luik is zonder meer de beste in Belgi√ę op dit moment en in de sportgekke Waalse stad staan intussen wekelijks meer dan vijftig mini‚Äôs op het ijs. Als onderdeel van een florerend winkelcentrum lijkt de ijsbaan ook commercieel mogelijkheden te bieden, terwijl ook bij andere Belgische clubs de jeugdopleiding intussen meer prioriteit krijgt.

Daarnaast is er uitzicht op de bouw van een nieuwe ijsbaan in Mechelen en is het ook zeer denkbaar dat in Turnhout binnen afzienbare tijd een nieuw ijscomplex kan worden gebouwd. De baan in Luik moet in de visie van de Belgische bond bovendien snel als gastheer voor een WK gaan fungeren. Anders dan het Nederlandse ijshockey wordt de Belgische bond bovendien niet jaarlijks geconfronteerd met faillissementen en onbetaalde rekeningen.

Herentals kwam in de grotendeels gevulde hal van Luik geen moment in het gevaar. Vincent Morgan was met drie goals dus de meest productieve speler, maar ook Don Geerts(2), Joep Vercammen, Mitch Morgan, Jens Engelen, Ben Vercammen en Matt Crowell wisten het net achter Christophe van Durme te vinden. De tegentreffers vielen in de tweede periode en werden gescoord door Pierre Camelbeeck en

veteraan Jesse Raekelboom.

Ondanks de eenvoudige zege was Vincent Morgan toch enorm blij met de prijs. ‚ÄėWat denk je, het is pas mijn tweede beker en het is toch een hoofdprijs.‚Äô Mogelijk was het voorlopig ook de laatste Belgische beker voor Morgan. Het is waarschijnlijk dat Herentals komend seizoen helemaal de overstap maakt naar Nederland en dus ook in de Nederlandse bekercompetitie gaat uitkomen. De volgende beker voor de familie Morgan zou dus weleens de Nederlandse cup kunnen zijn.