17 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Het Malkin Mysterie

Toen het IJzeren Gordijn Europa nog doorsneed, gebeurde het veel vaker. Sportsterren uit het Oostblok slopen tijdens reizen in het Vrije Westen het hotel uit op weg naar hun eigen vrijheid. Het Russische supertalent Evgeni Malkin herhaalde deze truc eerder deze week en is nu missing in action.

Het verhaal van Malkin leest als een politieke thriller. Het jonge talent is een pion in de machtsstrijd tussen de National Hockey League, de Russische Superliga, met een duistere bijrol voor de internationale ijshockeyfederatie. Afgelopen zaterdag nam het supertalent de benen uit het trainingskamp van zijn club Metallurg Magnitogorsk in Helsinki. Sindsdien verblijft hij op een geheime locatie ergens ter wereld en hoopt hij zich zo spoedig mogelijk te kunnen melden bij het NHL-team dat zijn rechten bezit, de Pittsburgh Penguins.

De onenigheid tussen de Russen en de NHL loopt al geruime tijd. De Russische clubs zijn het spuugzat dat zij talentvolle spelers opleiden en deze dan voor een fooi naar Noord-Amerika zien verdwijnen. De IIHF sloot onlangs een collectieve overeenkomst met de NHL, waarbij de Noordamerikaanse clubs een vergoeding van 200.000 dollar moeten betalen aan de nationale bond van een Europese speler die onder contract wordt genomen.

Alle landen ter wereld hebben zich aangesloten bij deze overeenkomst, behalve de Russen. Zij wijzen op de enorme transfervergoedingen in het voetbal en eisen een rechtvaardige vergoeding voor hun talenten. Deze zou dan ook niet aan de bond moeten worden betaald, maar aan de clubs waar de speler heeft gespeeld. De eis voor een hogere vergoeding is niet vreemd gezien het feit dat de gemiddelde NHL-club jaarlijks ruim 40 miljoen dollar aan salarissen betaald. Dan is een Ă©Ă©nmalige vergoeding van 200.000 dollar voor een toptalent inderdaad een fooi.

Malkin, als het grootste talent dat nog in Rusland actief is, is een pion in dit machtsspel. Dat de speler eerder beloofde nog een jaar bij Magnitogorsk te blijven spelen en hiertoe een contract tekende, helpt daarbij niet. De speler maakt echter gebruik van een maas in de Russische wet om zijn zin te krijgen en om dit af te dwingen, heeft hij maar vast de benen genomen. Volgens onbevestigde bronnen verblijft hij bij dat andere Russische talent, Alexander Ovechkin, in afwachting van de afwikkeling van zijn zaak.

De maas in de wet is een regel die het voor Russen mogelijk maakt om met een opzegtermijn van twee weken onder een contract uit te komen. Malkin is niet de eerste speler die deze weg probeert te volgen. Strikt juridisch klopt dit ook, maar er zijn genoeg andere wetten in Rusland, die deze redenering te zinloos maken. De fax met de opzegbrief is inmiddels binnen bij Magnitogorsk, maar de club weigert deze te erkennen. ÂGeschreven door een vrouw, met een onleesbare handtekening eronderÂ, zegt een woordvoerder van de club tegenover het persbureau ITAR-TASS

De zaak Malkin zal waarschijnlijk voor de rechtbank in Rusland worden uitgevochten. Onder internationale overeenkomsten zal de uitspraak waarschijnlijk dan ook in de VS geldig zijn, zodat een eventueel debuut van Malkin bij de Penguins nog zeer onzeker is. Metallurg is in ieder geval klaar om de zaak zo hard mogelijk te spelen. Ze beschuldigen de NHL bij het leegroven van de Russische ijsbanen zelfs van ÂsportterrorismeÂ.

Voor ijshockeyfans wereldwijd is de gedachte van de combinatie van Sidney Crosby en Evgeni Malkin bij de Penguins er eentje om de vingers bij af te likken. Voor het zover is, zal er echter nog veel water door de Wolga stromen.