Div ED logos 201415

6 maart 201523:12

Door Joep Meijsen

Hijs en Devils op voorsprong

Den Haag en Nijmegen wonnen hun eerste duels in de halve finale van de play-offs in de Eerste Divisie. Hijs verdedigt zondag tegen Kemphanen/NIJA een 5-2 voorsprong, terwijl Devils met 6-2 won van Amsterdam.

Maar liefst 1600 toeschouwers zagen Den Haag in eigen huis winnen van Eindhoven. Daarbij moest de thuisploeg wel een snelle achterstand verwerken. Na 21 seconden had Raymond van der Schuit de puck al achter Clint Soer liggen. Het duurde tot de slotminuut van de openingsperiode voordat Den Haag de score rechttrok. Jasper Kick was acht seconden voor het fluitsignaal de doelpuntenmaker.

Kemphanen/NIJA kreeg in de tweede doorgang verschillende mogelijkheden met meer man op het ijs, maar Hijs wist uiteindelijk het voordeel in de wedstrijd naar zich toe te trekken via goasl van Marco Bommezijn en Andri Salomonson. Daarna duurde het tot de slotfase van de ontmoeting voor wer weer gescoord werd. Jasper Nordemann was eerst verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer, maar Alan van Bentem en twee seconden voor tijd Marco Bommezijn zorgen ervoor dat Den Haag met een ruimere voorsprong aan het tweede duel begint.

In Nijmegen meer dan duizend toeschouwers op de tribune voor de halve finale tegen Amsterdam. Devils begon duidelijk scherper aan de wedstrijd en had na twintig minuten spelen een marge van twee goals opgebouwd via Rene Vugts en Wessel Copier. De ploeg van coach Ronnie Plamont liep daarna zelfs uit naar een 4-0 voorsprong via Dylan Kost en Jake Hendriks, waarna Michael Mackie Kwist iets terugdeed voor Amsterdam.

Devils bleef echter de betere ploeg en via een hard schot van Wesley Hendriks op de powerplay liep de Nijmeegse formatie in de slotperiode weer verder uit. Olivier Leenders leek de aanzet te geven tot een Amsterdams slotoffensief, maar Nijmegen lachte als laatste toen Jesse Hendriks een goed uitgevoerde aanval afrondde voor de 6-2.

Beide duels worden gespeeld in een best-of-two, met de terugwedstrijd op zondag. Daarbij gelden in eerste instantie het puntentotaal, daarna het doelsaldo in de serie.