Hys celebrate wurm dejong 1213

17 november 201222:31

Door Joep Meijsen

Hijs simpel naar halve finale

Den Haag plaatste zich zaterdagavond zonder veel moeite voor de halve finale van de beker. In Amsterdam werd het in 54 minuten liefst 12-1 voor de Haagse ploeg, waardoor de stand over twee wedstrijden op 18-1 komt.

Problemen met het ijs zorgden ervoor dat de volle zestig minuten niet konden worden uitgespeeld in de Jaap Edenhal. Dat was voor de meeste betrokkenen maar beter ook. Amsterdam maakte grote delen van de wedstrijd een hopeloze indruk, veel toeschouwers verveelden zich en de wedstrijd was al lang en breed beslist.

Alleen de Haagse spelers die aan hun statistieken konden werken, was het wellicht minder plezierig. De ploeg van Alexander Selivanov was nog verder gedecimeerd dan een dag eerder, Jordy van Oorschot viel vrijdag uit, waardoor er nog elf veldspelers overbleven. Fabian Schotel speelde de tweede periode en het stuk van de derde periode dat werd uitgespeeld.

Amsterdam kreeg tijdens de warming-up een forse tegenslag te verwerken. De nieuwe doelman Brennan Poderzay kreeg een puck aan de binnenkant van zijn knie en kon niet als startende goalie beginnen. Daardoor moest Jacob van Duin weer aan de bak, die niet zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. Al moet ook gezegd worden dat de defensie van de G’s wel erg veel steken liet vallen. Tijdens de wedstrijd kreeg Calvin Pohlman bovendien ook nog een puck in zijn gezicht, waardoor de forward zijn neus mogelijk gebroken heeft.

Het zat Amsterdam ook op andere gebieden niet mee. Zo zag John Versteeg bij een break-away zijn puck van de ene paal naar de andere glijden zonder dat deze de lijn passeerde. Ook eindigde de wedstrijd niet alleen voortijdig, maar begon ook later. Door verkeersdrukte kwam een deel van de arbitrage pas zeer laat aan in de hal.

De Amsterdammers pakten vorig jaar begin december hun eerste punten met een verrassende overwinning op Amsterdam. De club heeft nu nog twee weken om te voorkomen dat de club de competitie dit jaar nog minder voorspoedig is begonnen. De manier waarop Hijs met kinderlijk gemak kon scoren lijkt erop te wijzen dat dit nog niet makkelijk gaat worden voor de ploeg uit de hoofdstad.

Dat gebeurde ook volop, met vijf goals in de openingsperiode, drie treffers in de tweede doorgang en vier doelpunten in het stuk van de slotperiode dat nog gespeeld werd. Raphael Joly had vier goals, Eddie Del Grosso en Stace van Bentem ieder twee, terwijl Levi Houkes, Ronald Wurm, Ayron Mikkelsen en Mike Hofmann ieder een keer het net achter Van Duin wisten te vinden.

Daarmee staat Den Haag in de halve finale, waar Tilburg de waarschijnlijke tegenstander is.