Kemphanen ijsbaan fisheye 1112

14 december 202020:23

Door Joep Meijsen

IJsbanen komende vijf weken op slot

De Nederlandse ijsbanen moeten onder de vandaag aangekondigde aanscherping van de maatregelen de komende weken dicht. Wel blijft de vorige week aangekondigde versoepeling van de restricties voor topsportteams van kracht.

Minister-president Mark Rutte kondigde de aanscherping maandagavond aan tijdens een toespraak vanuit het Torentje. Alle binnensportlocaties gaan vanaf dinsdag 15 december voor een periode van vijf weken dicht. Daaronder vallen dus ook de Nederlandse ijsbanen. Dit betekent dat de ijstrainingen zoals die de afgelopen periode mogelijk waren voor de jeugd en met beperkingen voor volwassenen voorlopig niet mogelijk lijken zijn. Exacte duidelijkheid over de uitwerking van de maatregelen voor het Nederlandse ijshockey volgt waarschijnlijk morgen.

Jongeren tot 18 jaar kunnen volgens de vanaf morgen gelden regels buiten blijven sporten en trainen in teamverband. Vanaf 18 jaar geldt buiten een maximum van twee personen, die anderhalve meter afstand moeten houden. Maar geen teamtraining, geen wedstrijden, geen groepslessen en geen competitie. 'Een rondje in je eentje hardlopen of fietsen kan altijd en is ook aan te raden', voegde Rutte daar nog aan toe.

Vorige week kondigde het kabinet versoepelingen aan voor topsporters. Daaronder vallen de Nederlandse teams in de Beneliga en de in de Oberliga Nord uitkomende Tilburg Trappers. Sportkoepel NOCNSF meldt op zijn website dat de hervatting van de topsportcompetities vanaf 17 december overeind blijft. Ook de Eredivisie, Eerste Divisie en Eredivisie voor vrouwen in het voetbal blijven de komende vijf weken doorlopen.

'Helaas, maar zeer begrijpelijk heeft het kabinet stevige maatregelen moeten nemen', reageerde algemeen directeur Gerard Dielessen op de speech van de premier. 'Deze maatregelen raken ook de sport. Goed dat de jeugd in ieder geval buiten wel gewoon door kan blijven sporten. Laten we hopen dat deze maatregelen na half januari weer teruggedraaid kunnen worden, zodat ook al die gymzalen en andere binnensportruimtes waar de Nederlandse kinderen zo graag komen, weer open kunnen.'