3 december 200400:00

Door Joep Meijsen

IJshockey eert Bernhard

Het Nederlandse ijshockey herdenkt komend weekeinde de deze week overleden Prins Bernhard. Voor wedstrijden zal een minuut stilte in acht worden genomen. De vriendschap tussen de prins en een Nederlandse ijshockeylegende draagt bij aan de band tussen Prins Bernhard en de ijshockeysport.

Prins Bernhard was via via nauw betrokken bij het Nederlandse ijshockey. Begin jaren dertig leerde hij op de handelshogeschool in het Zwitserse Lausanne de Nederlandse ijshockeylegende Hans Teengs Gerritsen kennen. Het was het begin van een vriendschap voor het leven tussen de aanstaande prins en de zoon van een Amersfoortse graanhandelaar.

De vriendschap duurde tot 7 oktober 1990 toen Hans Teengs Gerritsen overleed aan een hartstilstand. Tijdens zijn periode in Zwitserland had Gerritsen kennisgemaakt met ijshockey. Dit leidde tot aanmelding bij de lokale ijshockeyclub in Den Haag en tijdens de Wereld- en Europese Kampioenschappen in Davos maakte hij zijn debuut voor Oranje. Hij gold als een van de beste vooroorlogse Nederlandse spelers. Zijn laatste interland speelde hij twee maanden voor Duitse inval in Nederland.

Teengs Gerritsen maakte nationaal vooral naam als lid van het verzet tijdens de tweede wereldoorlog. Na de oorlog maakte hij deel uit van de zuiveringscommissie binnen de Nederlandse IJshockeybond en zijn naam leeft nog altijd voort in de onregelmatig uitgereikte Hans Teengs Gerritsen Bokaal.

Bernhard en Teengs Gerritsen zetten hun vriendschap na de oorlog zeer intensief voort. Zo noemde koningin Beatrix hem eenvoudig 'oom Hans'. Het Nederlandse ijshockey houdt voor de wedstrijden van het komende weekeinde een minuut stilte vanwege het overlijden van de prins.