9 augustus 200500:00

Door Joep Meijsen

IJshockey grijpt naast TV

Abonneezender Canal+ gaat het komende jaar veel meer livesport uit Nederland uitzenden. Wekelijks worden wedstrijden uit de Nederlandse veldhockeycompetitie en de Nederlandse basketbalcompetitie rechtstreeks op de buis gebracht. De zender wil ook meer ijshockey gaan uitzenden, maar alleen tijdens de Olympische Spelen.

Dat zegt een woordvoerder van Canal+ in verschillende kranten. 'De NOS zendt tijdens de Winterspelen misschien drie ijshockeywedstrijden live uit, wij willen er graag veel meer brengen', zegt de woordvoerder eveneens. In het verleden zond Canal+ ook enige tijd NHL-ijshockey uit. Het is niet helemaal duidelijk waar de uitzendrechten van deze sport voor Nederland op dit moment liggen, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn deze op dit moment vrij.

De hoop op een veel uitgebreidere coverage van de Nederlandse ijshockeycompetitie op televisie lijkt vooralsnog in rook op te gaan. Het plan om een gezamenlijke Studio Sport-liga op te starten met andere Amerikaanse sporten is gesneuveld op desinteresse bij de redactie van Studio Sport. Nu de populairste van deze sporten, basketbal, een eigen deal heeft gesloten, lijken de deuren voor het ijshockey gesloten. Bronnen binnen het ijshockey melden wel dat Studio Sport uitgebreider aandacht aan de play-offs en de bekerfinale wil schenken.

Opvallend is ook dat de NOS de beelden van het hockey en basketbal gaat leveren aan Canal+. Deze worden vanwege de samenvattingen toch gemaakt. Dit betekent dat deze twee sporten ook wekelijks aandacht zullen krijgen tijdens de uitzendingen van Studio Sport. Daarmee krijgen deze twee sporten een duidelijke voorkeurspositie onder de kleinere sporten in Nederland. Televisieaandacht is van vitaal belang bij de sponsorwerving.

Abonnees van de digitale televisie van UPC hebben sinds enkele maanden de zender NASN in het pakket. Deze zender zendt louter Noord-Amerikaanse sport uit. Helaas zal de versie die in Nederland verschijnt volgens een woordvoerster vooralsnog geen NHL-beelden gaan uitzenden. 'Het Nederlandse kanaal is hetzelfde als die in Duitsland. Daar liggen de rechten voor de NHL vast. Zodra die vrijkomen proberen wij of we deze kunnen bemachtigen', zegt zij tegenover IJshockey.com.

De zender zendt komende winter wel ijshockey uit de American Hockey League en college ijshockey uit de Verenigde Staten uit. 'Daarmee hopen we de ijshockeyliefhebbers in Nederland toch van dienst te kunnen zijn.'