12 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Import-Tsjech voor Eaters

De 25-jarige Tsjech Richard Kazda is de tweede import voor Geleen. Kazda gaat bij Eaters aan de slag als verdediger en heeft ervaring in Noord-Amerika, de Slowaakse Extraliga en de hoogste Duitse liga DEL. Het afgelopen seizoen kwam hij uit voor Mulhouse in de Franse liga.

Na het vastleggen van zes Nederlands-Canadezen en de Tsjech Petr Jezek is Kazda de achtste in het buitenland opgeleide nieuwe speler bij Geleen. Kazda werd op 28 juni 1979 geboren in Brno, is 188 groot en weegt 93 kilo.

Opvallend is dat Kazda in de jeugd twee seizoenen in de toonaangevende jeugdliga’s Western Hockey League en Ontario Hockey League uitkwam. Zijn beste seizoen in Noord-Amerika had hij in 1998/99 toen hij bij de Kitchener Rangers in 61 wedstrijden tot vijf goals en zeven assists kwam, alsmede 77 strafminuten.

Na twee seizoenen in eigen land probeerde hij het nog een keer in Noord-Amerika bij de Columbus Cotton Kings, een team uit de Central Hockey League, een van de lagere profliga’s in de Verenigde Staten. Daar speelde hij slechts zestien wedstrijden, waarbij hij één keer tot scoren kwam, waarna hij werd opgepikt door de Revier Löwen uit Oberhausen. Een ploeg die toen nog uitkwam op het hoogte niveau in Duitsland en waar onder meer ex-Nijmegen Tiger Jason Clark gespeeld heeft. Hij speelde hier 25 wedstrijden, voordat hij in de hoogste Slowaakse divisie bij zijn derde club van het seizoen aan de slag ging. Sindsdien kwam hij uit in de lagere Slowaakse divisie en voor Mulhouse.

Vorig seizoen had hij in 21 wedstrijden in de hoogste Franse divisie vier goals en drie assists in 21 wedstrijden. Bij Geleen treedt de 25-jarige Tsjech het komende seizoen aan in de defensie. Eaters kondigt aan nog in gesprek te zijn met Ă©Ă©n buitenlandse verdediger, die het aantal imports op drie zou brengen. De andere importplek wordt voorlopig opengehouden en kan later in het seizoen nog worden ingevuld.