10 december 200500:00

Door Joep Meijsen

Indrukwekkend afscheid

IJshockeyfans namen vrijdagavond in het Triavium op indrukwekkende wijze afscheid van Bennie Tijnagel. Tijdens een bijeenkomst van bijna een uur werden herinneringen opgehaald aan de legendarische nummer 11. Bijna zeshonderd fans waren naar de ijsbaan in Nijmegen gekomen.

De bijeenkomst werd geleid door Nijmegen-voorzitter Emiel Verdonschot, die in eerste instantie opriep tot een minuut van doodse stilte en daarna zijn herinneringen aan Ben Tijnagel ophaalde. Hij deed dit terwijl op een groot scherm midden op de ijsvloer een mooie montage van videobeelden en foto's te zien was.

Daarna was het de beurt aan voorzitter Jan de Greef van de Nederlandse IJshockeybond, die in een mooie speech de betekenis van Ben Tijnagel voor het Nederlandse ijshockey schetste. Tilburg Trappers-voorzitter Cees Oerlemans haalde onder meer herinneringen op aan de tijd dat hij samen met Tijnagel bij de Oranje-jeugd speelde. Een toernooi in Landshut op dertierjarige leeftijd, waar Tijnagel al boven de rest uitstak.

Oud-voorzitter Joop Vullers memoreerde de talloze keren dat werd gezegd: 'Anders halen we Bennie toch terug.' Als het moeilijk ging met Nijmegen Tigers waren dat gevleugelde woorden en tot twee keer toe gaf Ben Tijnagel gehoor aan de oproep. De eerste keer hielp hij Nijmegen aan de play-offs, de tweede keer aan de landstitel.

Oud-teamgenoot Robert Herckenrath was de volgende spreker op het gestoelte. Hij nam eerst op persoonlijke titel afscheid van zijn goede vriend Ben Tijnagel en bracht perfect in herinnering waarom Tijnagel zo'n bijzondere speler was. Ook over de vaste gewoonten van Tijnagel in de kleedkamer.

Daarna las hij ook nog een speech voor die was geschreven door Ron Berteling, die verplichtingen elders had met Amsterdam. Die speech zat vol met annecdotes, bijvoorbeeld over de eerste wedstrijd dat Tijnagel in Nijmegen moest spelen na zijn overstap naar Rotterdam. En de discussie over het dragen van nummer elf. 'Maar wat is een nummer. Er is maar Ă©Ă©n Bennie Tijnagel.'

Goede muziek en een daverend applaus ter afscheid van de grootste Nijmeegse speler ooit completeerden de bijeenkomst, die werd afgesloten met het op het ijs gooien van lichtstaafjes, waardoor in het donker een indrukwekkend tafereel ontstond. Tijdens de hele bijeenkomst stonden de C-junioren van Nijmegen op het ijs, inclusief hun teamgenoot Dieu Tijnagel.

Enkele foto's van de bijeenkomst