NHL chipchura canada

7 november 200800:00

Door [email protected]

IOC verbiedt logo Canada

Het bekende Maple Leaf-logo van Team Canada heeft mogelijk zijn langste tijd gehad. Het International Olympisch Comité (IOC) heeft de Canadezen verboden het oude logo nog langer te dragen op Olympische Spelen. En daar is niet enthousiast op gereageerd.

Het IOC is de teugels aan het aantrekken op het gebied van regelgeving. Hierdoor wordt ook een regel die bepaalt dat de logo's van nationale federaties niet gebruikt mogen worden op shirts actueel. Die logo's worden namelijk door het IOC als bedrijfslogo's gezien.

Canada is niet het enige land dat het logo van de federatie op de shirts gebruikt. Het IOC heeft de logo's de afgelopen jaren gedoogd, maar zal dat voor de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver niet meer doen.

Chris Rudge, voorzitter van het Canadees Olympisch Comité, verdedigt de besluitvorming van het IOC. 'Het IOC heeft de zaken de afgelopen jaren organisatorisch sterk verbeterd. Het streng toezien op de regels hoort bij een organisatie die zichzelf serieus neemt.'

Het Canadeze logo, bestaand uit een rode Maple Leaf met daarin een ijshockeyer, is wereldwijd bekend. Het werd in 1995 in gebruik genomen, maar kreeg vooral bekendheid door - ironisch genoeg - de Olympische Spelen van 1998. Sinds '95 gebruiken alle ijshockeyteams die Canada vertegenwoordigen het logo.

392teamcanada_jerseys.jpg

Spelers reageren teleurgesteld op de ontwikkeling. 'Het heeft een speciale betekenis voor ons', aldus Steve Yzerman. 'We hebben een gouden medaille gewonnen in die shirts.' Ook Eric Staal vindt dat een stukje traditie wegvalt. 'Ik weet nog dat ik het shirt voor de eerst keer aantrok tijden het U-18 WK in 2002. Toen ik in de spiegel dat logo zag wist ik zeker dat ik Ă©Ă©n van de betere spelers van mijn generatie was in Canada. Het is een gevoel dat ik nooit zal vergeten.'

Er is echter nog een sprankje hoop voor de fans van het bestaande logo. Diverse Europese federaties, waaronder Zweden, hebben aangegeven protest aan te tekenen tegen het besluit via de IIHF. Die organisatie moet dan in onderhandeling met het IOC. IIHF-praeses René Fasel heeft zijn steun al toegezegd.

Wayne Gretzky nuanceert de oplopende emoties een beetje. 'Uiteindelijk blijft het Team Canada, ongeacht het logo op het shirt. De spelers zijn hetzelfde, ze spelen hetzelfde en de fans zullen ze net zo fanatiek aanmoedigen.'