17 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Kansloos tegen Denen

Oranje heeft ook de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi in Slovenië verloren. Denemarken was met 8-0 te sterk voor de manschappen van Theo van Gerwen. Rasmus Olsen had drie goals en een assist namens de formatie uit Scandinavië.

Net als in de wedstrijd van donderdag tegen Slovenië kon Oranje in de eerste periode de schade nog redelijk beperkt houden, maar gingen in de tweede periode de sluisdeuren open. Daarna wist Nederland de schade in het slotakkoord weer beperkt te houden.

Christian van Sloun kreeg zijn tweede start als doelman van Oranje. Na ongeveer vijf minuten spelen moest hij voor de eerste keer vissen. Thor Dresler was de maker van de treffer. De eerste periode verliep zonder al te veel straffen. Nederland overleefde twee powerplays tegen, maar wist zelf ook niet te scoren tijdens de enige kans de de ploeg zelf kreeg. Na veertien minuten spelen was het Bo Nordby die nog wel de tweede Deense treffer binnenprikte.

Tegen Denemarken, dat in zijn ijshockeyontwikkeling Nederland een paar jaar geleden is gepasseerd, is dat nog niet zo'n gekke tussenstand. De afgelopen jaren zijn er jonge Nederlandse teams met ergere uitslagen naar de kleedkamer vertrokken.

De schade liep echter in de tweede doorgang fors verder op. De Denen kwamen in twintig minuten tijd vijf keer tot scoren. Rasmus Olsen scoorde twee keer in de eerste acht minuten en Mads Christiansen, Michael Smidt en Morten Green volgden zijn voorbeeld. Twee van de treffers werden gescoord op de powerplay. Eerst vanwege een straf wegens delaying the game (Justin Bekkering) en vrijwel direct hierna Josh Oort voor roughing.

In de derde doorgang scoorde Rasmus Olsen na 43 seconden zijn derde van de middag, maar voor dubbele cijfers hoefde Oranje daarna niet meer te vrezen. Nederland sluit het toernooi morgenmiddag af met een wedstrijd tegen Italië. Deze ploeg won de eerste wedstrijd tegen Denemarken met 3-0 en speelt vanavond tegen Slovenië.