3 september 200400:00

Door Joep Meijsen

Krap verlies in OS-generale

Dave Livingston, Lamonte Polet en Mark Bultje hadden ieder een goal en een assist namens Oranje. Het was echter niet genoeg voor Nederland, dat de Olympische generale tegen Polen met 5-7 verloor.

Tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in november in Krynica gaat het er echt om, maar vrijdagmiddag stonden Nederland en Polen al tegenover elkaar tijdens het vierlandentoernooi in Asiago, Italië. Nederland hield tot tien minuten voor tijd een uitstekend uitzicht op een goed resultaat, maar werd definitief geveld door een powerplay-goal van Michal Radwanski, waardoor Polen uitliep naar 5-7.

Het zag er echter lange tijd naar uit dat Nederland, met Ruud van der Holst op doel, naar een ruime nederlaag zou worden gespeeld. Powerplay-goals van Adrian Parzyszek en Grzegorz Piekarki en een shorthanded goal van Adam Borzecki zorgden ervoor dat Oranje na 25 minuten tegen een 3-0 achterstand aankeek. Pas in het tweede deel van de wedstrijd sloeg Nederland terug en de ploeg van Theo van Gerwen deed dit als in een bliksemschicht. In 2,5 minuut tijd scoorden Ryan van Diemen, Mark Bultje en Bjorn Willemse om Nederland weer op gelijke hoogte te brengen.

Een prachtige comeback, maar deze werd aan beide kanten van de tweede pauze weer verkwist. Tijdens een Nederlandse powerplay mocht Michal Radwanski achttien seconden voor tijd shorthanded raakschieten, terwijl 39 seconden na de start van de derde periode Tomasz Wolkowics het Poolse voordeel weer op twee treffers bracht.

Het was de vorig seizoen in Heerenveen spelende Lamonte Polet die Nederland nog een kans gaf om terug te komen toen hij een assist van Tommie Hartogs achter Tomasz Wawrzkiewics werkte. Daarmee kreeg Oranje ineens weer uitzicht op een gelijkspel. Twee straffen tegen Nederland brachten Polen echter met twee man meer op het ijs. Net toen Justin Bekkering weer de strafbank mocht verlaten om het vijf tegen vier te maken op het ijs, scoorde Michal Radwanski de beslissende treffer.

Als Nederland al hoopte op een verdere comeback, dan werd dit met een reeks straffen teniet gedaan. Doug Stienstra kreeg een straf voor 'checking to the head' en een misconduct, Justin Bekkering en zelfs David Livingston mochten nog gaan brommen, alvorens scheidsrechter Vikor Trilar voor het laatst op zijn fluit blies.

Het is de tweede nederlaag voor Nederland, dat donderdag al nipt van thuisland Italië verloor. Zaterdag staat nog een ontmoeting met Slovenië op het programma.