Flyers vs eaters Md J 1314

5 oktober 201300:51

Door Joep Meijsen

Legendes zien Flyers goed beginnen

Onder het toeziend oog van Flyers-legendes Jack de Heer en Gordon MacDonald begon Heerenveen vrijdagavond overtuigend aan het nieuwe ijshockeyseizoen. Joey Oosterveld scoorde drie keer in een ruime 8-0 zege tegen Geleen Eaters.

‚ÄėHet was jammer dat Geleen niet zo goed was‚Äô, zei MacDonald na de wedstrijd in het Nederlands. De in Windsor, Ontario woonachtige oud-speler was wel onder de indruk van de nieuwe generatie van zijn oude club. ‚ÄėFlyers speelde een sterke wedstrijd. Wat ik van het niveau vond? Beter dan in onze tijd. Sneller.‚Äô

Zijn voormalige teamgenoot De Heer kijkt hem met een gemaakt kritische blik aan. ‚ÄėWij waren toch ook wel zo snel?‚Äô, zegt hij. ‚ÄėJe ziet wel dat spelers nu groter zijn en fysiek fitter. Dat is een verschil met vroeger. Flyers heeft een goed team.‚Äô Het duo genoot duidelijk van de aandacht tijdens de avond. Steeds weer kwamen er Flyers-fans, jong en oud, langs om op de foto te gaan met de twee. Steeds weer waren er oud-bekenden die een praatje kwamen maken.

Voor de wedstrijd wierpen De Heer en MacDonald de ceremoni√ęle puck. Aan het plafond hangen foto‚Äôs van het duo. ‚ÄėAls club moet je je geschiedenis koesteren. En Flyers heeft een mooie geschiedenis‚Äô, legt voorzitter Henk Hoekstra van Heerenveen uit. ‚ÄėUiteindelijk moet het hier vol komen hangen met de bekende namen van vroeger.‚Äô

Het roept herinneringen op aan de tijd dat Flyers in een stampvol Thialf de kampioenschappen aan elkaar reeg en legendarische wedstrijden speelde in de Europacup. Sindsdien haalde Flyers regelmatig de finale om het landskampioenschap, maar het laatste kampioenschap werd alweer in 1983 behaald. De laatste hoofdprijs in 2002 toen de beker werd gewonnen.

Of dit jaar de ban gebroken gaat worden, viel niet af te leiden uit de wedstrijd tegen Geleen. De Limburgers zijn al lang blij dat ze in de Eredivisie kunnen ijshockeyen en boden slechts geringe tegenstand aan een fysiek veel sterker en technisch superieur Heerenveen. Opvallende man was Joey Oosterveld, die de enige twee goals van de openingsperiode voor zijn rekening nam.

In een lijn met Kevin Bruijsten en Tony Demelinne werd de voormalige aanvaller van Amsterdam voortdurend in stelling gebracht. Het stelde Oosterveld in staat zijn hattrick in de tweede periode te voltooien. Voor die tijd hadden Shawn Collymore, ex-Geleen, en Jeroen van Olphen al doel getroffen, terwijl Sander Dijkstra ook nog een steen bijdroeg om ervoor te zorgen dat Flyers na de tweede periode al een comfortabele 6-0 voorsprong koesterde.

Geleen stelde tegenover de aanvalsdrift van Heerenveen veel werklust en zowel Edward Noortman als Patrick Martin deden het in het doel zeker niet slecht. De ploeg mist echter op dit moment nog de kracht om het een volwassen ploeg als Flyers lastig te maken. In de tweede en derde periode werden weliswaar kansen gecre√ęerd, maar tot doelpunten leidde dat niet.

De ploeg van Andy Tenbult zal echter tijdens het seizoen nog wel gaan rijpen. Vooral in de tweede periode begon de powerplay er al behoorlijk gevaarlijk uit te zien. Het was echter voortdurend Flyers dat juichend terugschaatste richting de middencirkel. In de slotperiode wisten Adam Chorneyko en Kevin Nijland het doel nog te vinden om de eindstand te bepalen op 8-0. Zaterdag wacht alweer de uitwedstrijd in Eindhoven voor de Flyers. Eaters wacht zondag de lastige thuiswedstrijd tegen Tilburg.