NHL claude lemieux 0809

25 november 200800:00

Door [email protected]

Lemieux naar San Jose

San Jose heeft iets met ervaren spelers. Afgelopen seizoen al gaf Sharks' General Manager Doug Wilson verdediger Sandis Ozolinsh een kans. De 35-jarige verdediger speelde toen nog bijna 40 wedstrijden voor de club uit Noord-Californië. Nu is het de beurt van een andere veteraan: de 43-jarige Claude Lemieux.

De ervaren winger uit Montréal is één van de meest succesvolle spelers van de laatste 30 jaar. Hij wist in totaal vier Stanley Cups te veroveren. Bovendien behoort hij tot een select gezelschap: tijdens zijn 18-jarig verblijf in de NHL won hij met drie verschillende teams een Stanley Cup. Dit presteerden slechts acht andere spelers in de geschiedenis van de NHL. Lemieux deed het met de Montréal Canadiens, Colorado Avalanche en New Jersey Devils. Verder staat hij negende op de alltime ranglijst van playoff goals. In 233 wedstrijden scoorde hij 80 keer.

Claude_medium.jpg

Lemieux won in 1995 een persoonlijke prijs als ‘Most Valuable Player' (MVP), maar zijn reputatie is niet geheel vlekkeloos. De Canadees is altijd een erg controversionele speler geweest. In een recente poll van ESPN werd Lemieux uitgeroepen tot ‘smerigste spelers ooit' in de NHL.

Één van zijn dieptepunten was in de play-offs van 1996. Een gemene check in de serie tegen Detroit leverde Red Wings speler Kris Draper onder andere een gebroken kaak en een gebroken neus op. Draper moest meerdere malen geopereerd worden aan zijn gezicht en was geruime tijd uitgeschakeld. Het was het begin van een serie gevechten op het ijs (filmpje) en een haat-relatie tussen de Detroit Red Wings en de Colorado Avalanche.

Lemieux speelde voor het laatst in het seizoen 2002-2003 in de NHL. Dat seizoen kwam hij uit voor zowel Dallas als Phoenix. Vervolgens toog de ervaren aanvaller naar Zug in Europa, waar hij enkele wedstrijden speelde. Nadat Lemieux gestopt was als speler fungeerde hij enige tijd als president van de voorloper van het ECHL team Phoenix Roadrunners. Hierna volgde een dienstverband bij de Phoenix Coyotes in de NHL. In die periode kwam Lemieux tot de conclusie dat hij eigenlijk het liefst nog speelde.

Alvorens hij zijn proefcontract tekende bij de Sharks, kwam hij recentelijk twee wedstrijden uit voor de China Sharks in Shanghai. Deze Sharks hebben een samenwerkingsverband met de San Jose Sharks. Bovendien trainde hij al geruime tijd de Arizona Sundogs van de CHL. Nu heeft hij eindelijk zijn doel bereikt, hij kan zich bewijzen in de organisatie van de San Jose Sharks.

Lemieux zal zich binnenkort melden bij Worcester, het farm-team van San Jose in de AHL. Hij hoopt hier zijn proefcontract om te zetten in een langer verblijf. ‘Ik ben al vanaf juni serieus aan het trainen en ik heb gespeeld met veel jonge NHL spelers. Ik ben in mijn beste vorm van de afgelopen 15 jaar', aldus Lemieux.