15 november 200800:00

Door [email protected]

Lightning ontslaat Melrose

Tampa Bay Lightning en coach Barry Melrose zijn met onmiddelijke ingang uit elkaar. Melrose is na Denis Savard, die zijn congé kreeg bij de Blackhawks, al de tweede coach dit seizoen die zijn biezen mag pakken. Één van de slechtst presterende teams in de NHL hoopt met een nieuwe coach wél de weg omhoog te vinden.

Vóór het seizoen had men bij Tampa Bay hoge verwachtingen. De Lightning had tenslotte al sterspeler Vincent Lecavallier en Martin St. Louis in huis en wist daar ook nog eens de nummer &eaeacute;én draftpick Steve Stamkos (foto) aan toe te voegen. Naast deze spelers investeerde de Lightning hevig in ervaring na het teleurstellende seizoen ervoor. Onder meer ervaren rot Gary Roberts en winger Ryan Malone werden voor het seizoen vanuit Pittsburgh naar Tampa Bay gelokt. Ook sluitpost Olaf Kolzig kwam over van de Washington Capitals.

amd_melrose.jpgVoor het seizoen werd ook een nieuwe coach aangesteld: Barry Melrose. Melrose had na zijn seizoenen in Los Angeles begin jaren negentig al 13 jaar niet meer gecoacht. In die periode was hij voornamelijk actief als analist bij de zender ESPN. Nu blijkt dat de aanstelling van Melrose de club niet het gewenste resultaat heeft gebracht. De Canadees wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten. Supertalent Steve Stamkos kwam onder de Canadese coach, ondanks aanzienlijke ijstijd, niet helemaal uit de verf.

Assistent-trainer en NHL veteraan Rick Tocchet zal voorlopig de taken waarnemen van Melrose. ‘Het was een zware beslissing, maar de resultaten zijn onacceptabel', aldus Tampa Bay General Manager Brian Lawton. Tampa Bay wist van de eerste 16 wedstrijden er slechts vijf te winnen.

Verder werd deze week bekend dat de eerste coach die dit seizoen ontslagen werd een nieuwe rol krijgt bij de Chicago. Denis Savard wordt ‘ambassadeur' bij de Blackhawks. Hij voegt zich bij bestaande ambassadeurs Bobby Hull, Tony Esposito en Stan Mikita.