NHL maple leafs 0809

18 november 200800:00

Door [email protected]

Maple Leafs staan bovenaan

Goed nieuws voor de vele fans wereldwijd: Toronto staat bovenaan. Helaas voor hen niet in de NHL-stand, maar wel in de lijst van zakenblad Forbes. Het tijdschrift neem elk jaar de NHL onder de loep en publiceerde recent de resultaten van afgelopen jaar. Het seizoen mag de boeken in als een topjaar voor de hele NHL.

De NHL wist in 2007-08 maar liefst 13% meer om te zetten dan het jaar ervoor en de gemiddelde waarde van elke NHL franchise steeg met 10% naar 220 miljoen. Met name de Canadese teams deden het goed. Maar liefst vijf van de zes teams uit Canada wisten meer in waarde te stijgen dan het NHL gemiddelde. Alleen Toronto hield zich precies aan het gemiddelde.

Voornamelijk door de sterkere Canadese dollar wisten deze teams een solide financieel resultaat te behalen. De inkomsten van deze teams, sponsorgeld en recettes, zijn voornamelijk in Canadese dollars, terwijl de voornaamste kostenpost, spelerssalarissen, over het algemeen in U.S dollars worden betaald. Die wisselkoers steeg fors in het voordeel van de Canadesen.

Toch is het niet overal even positief gesteld. Sommige teams hebben duidelijk moeite het hoofd boven water te houden. Vooral het resultaat van de Phoenix Coyotes en de New York Islanders viel erg tegen afgelopen seizoen. De Coyotes lieten zelfs een negatief resultaat van 9.7 miljoen noteren. Als gevolg hiervan werden beide teams het laagst ingeschaald.

Ook in andere steden heeft men zorgen. Dit is dan met name over het aantal toeschouwers of het feit dat het ijshockey niet overal een vlucht heeft genomen zoals beoogd. Voorbeelden hiervan zijn de Atlanta Trashers en de Florida Panthers. Van beide teams wordt dan ook verwacht dat zij mogelijk zullen verhuizen naar meer winstgevende gebieden.

De totale NHL-ranglijst op volgorde van waarde:

1. Toronto Maple Leafs
2. New York Rangers
3. Montreal Canadiens
4. Detroit Red Wings
5. Philadelphia Flyers
6. Dallas Stars
7. Boston Bruins
8. Vancouver Canucks
9. Colorado Avalanche
10. New Jersey Devils
11. Minnesota Wild
12. Los Angeles Kings
13. Ottawa Senators
14. Chicago Blackhawks
15. Calgary Flames
16. Anaheim Ducks
17. Tampa Bay Lightning
18. Pittsburgh Penguins
19. San Jose Sharks
20. Edmonton Oilers
21. Buffalo Sabres
22. Carolina Hurricanes
23. Nashville Predators
24. Florida Panthers
25. St Louis Blues
26. Washington Capitals
27. Atlanta Thrashers
28. Columbus Blue Jackets
29. New York Islanders
30. Phoenix Coyotes