NIJB logo bw

15 april 201408:09

Door Joep Meijsen

Matje Hautvast (76) overleden

Matje Hautvast is afgelopen week op 76-jarige leeftijd overleden. Hautvast was gedurende bijna twintig jaar materiaalman van het Nederlandse ijshockeyteam bij zowel de mannen als de vrouwen. Ook was hij jarenlang actief voor de ijshockeyclub in Geleen.

Matje Hautvast overleed na enkele dagen van ziekte. In zijn stofjas met NIJB-embleem was hij lange tijd een bekend gezicht langs de ijsbanen in Nederland en bij wereldkampioenschappen. In de loop der jaren deed hij internationaal enorm veel vrienden op uit het ijshockey, de sport die alles voor hem betekende. Hoewel hij vooral Limburgs sprak, kon hij in de universele taal van het ijshockey gesprekken voeren met iedereen, van Rus tot Amerikaan.

De betrokkenheid bij het ijshockey begon in Geleen, waar hij regelmatig op de ijsbaan kwam en redelijk bleek te kunnen schaatsen. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van een recreatieteam, de Matjes. Rond die periode schafte hij ook zijn eerste slijpmachine aan en groeide in zijn rol als materiaalman. Halverwege de jaren tachtig raakte hij betrokken bij de nationale ploegen, een rol die hij bleef vervullen tot zo’n tien jaar geleden.

Lid van verdienste van de NIJB Wil Zwarthoed heeft goede herinneringen aan Hautvast, die dezelfde onderscheiding ontving van de ijshockeybond. ‚ÄėHij was voor mij in mijn tijd als coach heel waardevol. Hij wist altijd precies wat hij moest zeggen en wat juist niet‚Äô, zo kenschetst hij het karakter. De verzamelwoede van Houvast was ook befaamd. In zijn huis had hij een collectie van ruim 2500 ijshockeyspeltjes. ‚ÄėHij belde je drie keer per dag wanneer je in het buitenland was voor een toernooi‚Äô, zegt Zwarthoed.

Ook was de vrijgezel bijzonder gastvrij. Zwarthoed: ‚ÄėLarry van Wieren zei ooit, als je niet uitkijkt ben je bij een bezoekje zo twee weken op vakantie, want hij laat je niet gaan. Maar bovenal was Matje dag en nacht stand-by voor het Geleense en het Nederlandse ijshockey. Met Math is zeker een unieke persoonlijkheid heengegaan. Zijn eenvoud was zijn schoonheid.‚Äô

De redactie van IJshockey.com wenst nabestaanden, ijshockeyvrienden en andere bekenden van Matje Hautvast sterkte met het verwerken van dit verlies.