17 augustus 200600:00

Door Joep Meijsen

Matt Korthuis naar Italia

Matt Korthuis komt het komende seizoen niet uit voor Heerenveen. De Nederlands-Canadese aanvaller tekende een contract met de Italiaanse tweede divisionist HC Merano. Hij komt daarmee in dezelfde liga te spelen als ex-Flyer Tyler Palmiscno.

De overgang werd eerder deze week bekendgemaakt via de officiële website van Merano. Korthuis is de eerste buitenlandse nieuwkomer bij de Italiaanse club, waarvan het stadion veel jonge Nederlandse ijshockeyers bekend voor zal komen. Daar werd afgelopen winter het wereldkampioenschap onder 18 jaar afgewerkt, waar het Nederlands team aan meedeed.

De op 22 september 1981 geboren winger speelde enkele seizoenen voor de Estevan Bruins in de Canadese jeugdliga SJHL voordat hij in het seizoen 2001/02 de overstap maakte naar de Nederlandse competitie. Met Nijmegen Tigers bereikte hij de finale om het landskampioenschap die verloren werd van Amsterdam. Korthuis vormde dat seizoen een lijn met Doug Stienstra en Bob Vandersluis.

Na het faillissement in Nijmegen na afloop van het seizoen, verdween Korthuis een jaar richting Canada, waar hij op lager niveau zijn loopbaan voortzette. Een seizoen later werd hij echter door Heerenveen weer opgetrommeld, waar hij zich de afgelopen twee seizoenen ontwikkelde tot een van de populairste spelers. Korthuis is ook Ă©Ă©n van de weinige spelers in de Nederlandse competitie met een eigen fanclub. Na het afgelopen seizoen kwalificeerde Korthuis zich voor de nationale ploeg van Nederland.

Korthuis was vorig seizoen met 65 punten in 52 wedstrijden de nummer vijf op de topscorerslijst van Heerenveen. Het 152 strafminuten was hij nationaal bovendien de nummer drie op de ranglijst van meest bestrafte spelers.

Ander kort nieuws. Oud-Eaters Geleen-verdediger Marek Babic speelt het komende seizoen voor HK 36 Skalica in Slowakije. Babic begon het afgelopen seizoen in Italië en eindigde bij de de Stuttgart Wizards in de Duitse Oberliga. Ook oud-Eater Milan Pazitka heeft een nieuwe club. De speler die tot twee seizoenen geleden uitkwam voor White Caps Turnhout speelt het komende jaar voor HCG Vielha-Val D'Aran in Spanje.

De try-out van Darius Pliskauskas bij het Finse Blues Espoo is geëindigd zonder contract. Na het eerdere afhaken van Flyers kon de Litouwse aanvalsleider op proef komen op het hoogste niveau in Finland, maar hij kan nu weer op zoek naar een volgende club.