20 december 200400:00

Door Joep Meijsen

Mollen treedt terug bij U20

Bondscoach Risto Mollen heeft zich teruggetrokken als coach van het Nederlands Team onder 20 jaar. De Eindhovense ex-international is boos over de manier waarop het bestuur van de Nederlandse IJshockeybond is omgegaan met een matchpenalty die hij persoonlijk opliep tijdens een wedstrijd in Tilburg.

Mollen betreurt dat hij het besluit heeft moeten nemen, maar ziet geen andere optie om duidelijkheid te brengen voor de spelers van Jong Oranje. 'Ik ben er voor het ijshockey en voor deze jongens. Ik heb volledig zelfstandig een trainingskamp hier in Eindhoven geregeld met alles erop en eraan. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen sponsorrelaties. Ik heb dat graag gedaan omdat het een fijne groep is om mee te werken. Dat kamp gaat overigens gewoon door want deze spelersgroep verdient een goede voorbereiding op het WK.'

Mollen werd recentelijk op non-actief gezet door de NIJB en heeft nu zelf besloten voorlopig terug te treden. 'We speelden een wedstrijd in Tilburg. Daarbij was ik niet erg blij met de leiding door de scheidsrechter. Ik vond het barslecht. Daar wilde ik toen wat van zeggen, maar heb het hele verhaal uiteindelijk ingeslikt. Alleen kwam het enige dat ik wel zei, schijnbaar over als een bedreiging, want ik kreeg direct een matchpenalty. Bovendien is er aangifte tegen me gedaan', stelt de bondscoach die ook werkzaam is als coach bij Eindhoven.

Mollen zegt daarna in afwachting van behandeling door de Tuchtcommissie op non-actief te zijn gesteld door de NIJB. 'Dat valt me enorm tegen. Ik ken al die mensen al jaren en beschouw het feit dat het bestuur van de NIJB me niet steunt als een klap in mijn gezicht. Het is lang geleden dat ik slapeloze nachten heb gehad van het ijshockey, maar dat is nu weer het geval. Ik moet op deze manier voor mezelf nog uitmaken of ik er nog wel plezier in heb', zegt hij tegenover IJshockey.com. 'Ik heb ook geen idee wanneer deze zaak voorkomt, dus heb ik maar besloten een einde te maken aan de onzekerheid en de eer aan mezelf te houden.'

De leiding van Jong Oranje gaat nu over naar de twee assistenten van Mollen, Danny Jurgens. Mollen gaat wel gewoon door als coach van Eindhoven. Hij wil eventueel wel nadenken over een terugkeer 'als alles achter de rug is'.