Bank Zoetermeer met Alex Andjelic
Bank Zoetermeer met Alex Andjelic — © Marco Spelten (Actiefotografie.nl/IJshockey.com)

20 oktober 202007:30

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Stoppen of doorgaan, Andjelic over zijn leven en een stem neemt afscheid

In de Morning Skate praten Marc Nijland en Brent Janssen over wat ze gaan doen als er dit jaar niet gespeeld wordt, laten de jeugd van Flyers en Alex Andjelic zien wat er toch nog mogelijk is op dit moment, vertelt Andjelic over zijn leven, neemt de bekendste ijshockeycommentator van de Verenigde Staten afscheid en is er aandacht voor een WK dat wel doorgaat.

Marc Nijland en Brent Janssen...

van Unis Flyers Heerenveen komen aan het woord in Leeuwarder Courant. De twee snappen dat het op dit moment lastig om ijshockey te spelen. 'k begrijp het wel. Wij leven niet in een bubbel zoals voetballers.' Nijland vult aan: 'Onze jongens komen overal en nergens vandaan. Amsterdam, Groningen, uit het hele land.' Janssen: 'e hebt geen idee met wie zij allemaal in contact zijn geweest, waar ze uit zijn geweest bijvoorbeeld. Dat er bij ons nog geen corona is uitgebroken, is alleen maar een meevaller. In de kleedkamer zitten we dicht op elkaar, op het ijs schuwen we geen duel.'

Marc Nijland zegt...

dat hij overweegt dispensatie aan te vragen om voor het Eerste Divisie-team van Flyers als er geen Beneliga meer komt. Voor Janssen kan het einde loopbaan betekenen. 'Voor mij is het anders dan voor Marc. Ik neig richting het einde van mijn carrière. In dat opzicht is de gretigheid er bij mij wel een beetjevanaf. Die gedachtegang wordt niet alleen versneld door corona. Vorig jaar twijfelde ik heel erg. Maar toen hadden we een superseizoen.'

Lees het complete dubbelinterview >>>

Waar mogelijk werd in...

Nederland afgelopen weekeinde nog gewoon ge-ijshockeyt. Maar wel in aangepaste vorm natuurlijk. Het belangrijkste blijft dat alle jonge spelers blijven groeien.

Zoetermeer Panters-coach Alex Andjelic ...

vierde vorige week zijn 80e verjaardag. Reden voor Henrik Manninen van de IIHF om hem te interviewen. 'Ik heb een mooie loopbaan en een geweldig leven gehad. En dat heb ik nog steeds. En alles is ijshockey', aldus Andjelic. Hij vertelt onder meer dat ook hij een kleine bijdrage leverde aan het befaamde Miracle on Ice. 'Eind jaren zeventig was ik uitgenodigd om te spreken tijdens een coaching-seminar in Montreal. Toen vertelde ik ze dat ik een Zweedse vriend had, Hans Westberg, met een presentatie over het onderwerp 'Hoe versla je de Soviets?' Zo is het begonnen.' De rol van Westberg was natuurlijk onderwerp van een interessante uitzending van Andere Tijden Sport.

Andjelic vertelt over zijn...

eerste ervaringen in Nijmegen in 1969. 'Er waren toen twee soorten spelers. Slechte oudere spelers en slechte jongere spelers. Ik begon met het wegsturen van de oude spelers en ging aan de slag met de jongeren.' Ook bondsdirecteur Theo van Gerwen komt aan het woord in het verhaal. Hij vertelt over zijn enige ervaring als speler van Nijmegen en over het belang van Andjelic voor het Nederlandse ijshockey.

Lees hier het complete interview met Alex Andjelic >>>

Leipzig uit de Oberliga Nord...

heeft de contracten met doelman Eric Hoffmann, verdediger Marvin Miethke alsmede aanvallers Alexander Zille, Ryan Warttig en Patrick Fischer met een jaar verlengd. De deelname van Leipzig aan het nieuwe Oberliga-seizoen was lange tijd onzeker, waardoor de club nog met een inhaalslag voor wat betreft de samenstelling van de selectie bezig is.

De oefenwedstrijd van Herner EV...

tegen Bad Nauheim ging afgelopen zondag niet door. In de omgeving van het team van Herne was een speler positief getest, waardoor werd besloten de wedstrijd niet door te laten gaan.

Ook in landen waar wel...

gespeeld wordt, worden maatregelen aangescherpt. Zo mogen in de Oostenrijkse competitie vanaf vrijdag nog maar 1000 toeschouwers worden toegelaten, tegen 1500 de afgelopen weken. In Zwitserland wordt de limiet in Bern en omgeving ook op duizend gezet, terwijl tot voor kort tweederde van de kaartjes mochten worden verkocht. In het Canton Bern spelen vier topclubs (Bern, Biel, Langnau en Langenthal) In Polen is publiek de komende weken verboden bij wedstrijden, terwijl stadions afgelopen weekeinde nog voor de helft mochten worden gevuld.

Een van de bekendste stemmen...

uit het ijshockey gaat met pensioen. Het gaat om Mike 'Doc' Emrick, de hoofdcommentator van NBC dat al jaren de NHL-rechten heeft in de Verenigde Staten. Hij werkte echter ook voor talloze andere televisiezenders. Zijn loopbaan duurde 47 jaar en omvatte 3750 professionele ijshockeywedstrijden en Olympische wedstrijden. Hij voorzag 22 Stanley Cup-finales van commentaar, 45 keer een game 7 in de NHL-play-offs en nog veel meer.

Zijn loopbaan begon....

in de jaren zeventig met college-ijshockey en minor leagues en klom van daaruit op tot de bekendste stem van het Amerikaanse ijshockey. Zijn eerste wedstrijden deed hij tijdens zijn studie aan Bowling Green State University. Hij deed ook wedstrijden van al lang vergeten teams als de Port Huron Flags en Maine Mariners alvorens hij de stap omhoog maakte. Hij werkte onder meer 20 seizoenen lang voor de New Jersey Devils. Nationaal werkte hij voor ESPN, Fox en nu dus NBC. De laatste Stanley Cup-finale was zijn laatste wedstrijd. Hij deed die wedstrijden vanuit zijn eigen studio thuis.

Een van de weinige IIHF-toernooien..

dat zeker doorgaat is de U20 op het hoogste niveau. De Canadese televisie betaalt voldoende geld voor de uitzendrechten om het spelen in vermoedelijk lege stadions mogelijk te maken. Plaats van handeling is Edmonton, de locatie waar ook een van de twee NHL-bubbles was. Het speelschema is nu ook bekend en we beginnen op Eerste Kerstdag.