Hans Westberg en oud internationals

2 februari 201811:51

Door anton@bureau-touche.nl

Oud-ijshockeybondscoach Westberg onderscheiden bij Andere Tijden Sport première

‚Äč‚ÄčIJshockey Nederland benoemd Hans Westberg tot erelid

IJshockey Nederland heeft oud-bondscoach Hans Westberg tot erelid benoemd. De inmiddels 80-jarige Zweed was van eind jaren zeventig tot begin jaren tachtig bondscoach, onder meer tijdens de deelname van de nationale ijshockeyploeg aan de Olympische Spelen in Lake Placid in 1980.

Westberg ontving de bij het erelidmaatschap behorende onderscheiding donderdagavond in Desmet Studio’s in Amsterdam uit handen van technisch directeur Theo van Gerwen van IJshockey Nederland. Westberg was daar voor de première van de documentaire van het televisieprogramma Andere Tijden Sport over de opkomst van het Nederlandse ijshockey in de jaren zeventig en de deelname aan de spelen in Lake Placid.

Hans Westberg krijgt erelidmaatschap

De rol van Hans Westberg in het zogenoemde Miracle on Ice, de befaamde ijshockeyoverwinning van de Verenigde Staten op de Soviet-Unie tijdens de Spelen van 1980, vormt één van de belangrijkste elementen van die documentaire. Onder Hans Westberg won Nederland in 1979 het B-WK in het Roemeense Galati waardoor de ijshockeyploeg zich voor het eerst in zijn bestaan plaatste voor de Winterspelen en ook voor deelname het wereldkampioenschap in de A-poule in 1981.

Het was een unieke periode in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey.

— Rob van Rijswijk van IJshockey Nederland

‚ÄėHet was een unieke periode in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey. De nationale ploeg speelde op een ongekend hoog niveau en werd ook nog eens gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Hans Westberg speelde als bondscoach een enorm belangrijke rol bij de opmars van Oranje en de documentaire van Andere Tijden Sport is een mooie aanleiding om hem nog een keer extra in het zonnetje te zetten. Een meer dan verdiend eerbetoon voor een unieke man‚Äô, zo licht directeur Rob van Rijswijk van IJshockey Nederland het besluit om Westberg het erelidmaatschap toe te kennen toe.

Andere Tijden Sport: Het geheime boekje van het Nederlandse ijshockey wordt uitgezonden op zondag 4 februari om 22.00 uur op NPO 1.

Delen