Humbold broncos

9 april 201808:10

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Humboldt Broncos indrukwekkend herdacht

De Morning Skate is terug tot het einde van het seizoen. In deze editie vooral veel aandacht voor de Humbold Broncos. De ramp heeft de hele ijshockeywereld aangegrepen en het was gisteren een indrukwekkende herdenking. Verder echter ook onder meer aandacht voor het succes van Steve Mason, het vertrouwen van Ivy van den Heuvel en de komende play-offs in de NHL.

Alle gedachten in de ijshockeywereld...

zijn op dit moment natuurlijk bij de Humboldt Broncos en het busdrama van afgelopen weekeinde. Gisteren was er een herinneringsbijeenkomst voor de vijftien doden. Nog eens veertien inzittenden raakten gewond. Onder meer de Canadese premier Justin Trudeau en tv-persoonlijkheid en ex-coach Don Cherry waren aanwezig. Een van de sprekers was de kapelaan van de ploeg, Sean Brandow die dezelfde route reed als de bus en de noodsituatie tegenkwam.

Zijn indrukwekkende toespraak is hier te bekijken >>>

Hier is de complete bijeenkomst integraal te bekijken >>>

Dit zijn de vijftien slachtoffers....

van het ongeluk.

Een onwerkelijk beeld...

van de scene van de crash is deze gebroken dvd.

Ook in de NHL...

was er veel eerbied voor de slachtoffers van de crash. Zo speelden de Blackhawks en de Jets met de naam van de club op hun rug in plaats van de spelersnamen.

Het leven gaat door...

dus ook aandacht voor het succes van international Steve Mason, die met zijn Rapperswil-Jona Lakers het kampioenschap op het tweede niveau in Zwitserland heeft veroverd.

Steve Mason Kampioen

Het was het derde jaar op rij...

dat de ploeg in de finale om het kampioenschap stond en deze keer werd het afgesloten met een kampioensfeest. De beslissende wedstrijd werd met 5-2 gewonnen, waardoor de serie tegen Olten werd gewonnen. Daarmee is het seizoen nog niet voorbij. Op 12 april start de serie tegen EHC Kloten voor kwalificatie voor de hoogste liga in Zwitserland.

​Tilburg Trappers slaagde er...

zondagavond niet in om zich te plaatsen voor de finale van het kampioenschap in de Oberliga. In Hannover werd het 2-0 in het voordeel van de thuisploeg. Klik hier voor een kort wedstrijdverslag. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan Björn Linda, de goalie van Hannover die 47 saves maakte. 'Hun keeper had een topdag. Hij kreeg ook nog eens hulp van paal en lat. Dus hadden wij het lastig', zo wordt captain Ivy van den Heuvel geciteerd in Brabants Dagblad.

Volgens Van den Heuvel...

hoeft dat dinsdag niet door te werken in de thuiswedstrijd. 'In de play-offs win je of verlies je. De volgende wedstrijd is een nieuwe kans. We hebben ervaring genoeg om dit achter ons te laten. En uit en thuis is zo'n groot verschil in deze serie. Als wij ons niveau halen, moet dat genoeg zijn om de finale te halen. Maar we moeten er vanaf het eerste moment staan. Voorkomen dat zij in een stunt gaan geloven.' De wedstrijd staat voor dinsdagavond om 20.00 uur op het programma in IJssportcentrum Tilburg.

Als Trappers zich plaatst...

is Deggendorf de tegenstander in de finale. De ploeg uit de Oberliga SĂĽd won zondagavond in overtime de uitwedstrijd in Selb en won de serie daarmee met 3-1. Kyle Gibbons had drie goals in de uiteindelijke 3-4 overwinning. De thuisploeg knokte in de derde periode nog terug van van een 1-3 achterstand om overtime af te dwingen. Maar een late straf in de reguliere speeltijd bood Gibbons de mogelijkheid de ontmoeting vroeg in de extra tijd te beslissen. Voormalig Eindhoven Kemphaan en Zoetermeer Panther Andrew Schembri scoorde overigens het andere doelpunt namens Deggendorf.

Oranje bereidt...

zich vandaag met een tweede training verder voor op het WK dat op 23 april begint in Tilburg. Komende woensdagavond komt Oranje voor het eerst in actie in de voorbereiding. Tegenstander in Dordrecht is België. Kaarten zijn te koop via Ticketpoint >>>

Tijdens de eerste training...

afgelopen zaterdag werd de teruggekeerde bondscoach Doug Mason in het eerste deel van de training bijgestaan door Bohuslav Subr en Josh Mizerek, die daarna met Trappers afreisden naar Hannover. Het drietal trainers werd op het ijs bijgestaan door veelvuldig international Peter van Biezen. Lees hier een impressie van de eerste training >>>

Intussen maakt de NHL...

zich op voor de play-offs. Dit is het schema. De eerste wedstrijden staan voor 11 april op het programma.