SPLT3111

27 augustus 201907:33

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Brent Janssen, de CHL en waarom Montreal het beste zou zijn

Een verse Morning Skate op deze tropische dinsdag. Met onder meer aandacht voor de contractverlenging voor Brent Janssen, een oefentreffer voor Giovanni Vogelaar, een vooruitblik op Tilburg Trappers bij de Thialf Icehockeycup, het begin van de Champions Hockey League en opmerkelijke uitspraken van Max Domi en oud-NHL-enforcer Darren McCarty die een heel nieuwe toekomst heeft gevonden.

Brent Janssen...

is de volgende speler die zijn contract bij Heerenveen heeft verlengd. De inmiddels 32-jarige aanvaller heeft wel een tijdje getwijfeld afgelopen zomer. Janssen speelde, met uitzondering van enkele jaren in Amsterdam, zijn hele loopbaan in Heerenveen. Met de club won hij de afgelopen jaren volop hoofdprijzen in het Nederlandse ijshockey.

Lees hier meer over de contractverlenging van Brent Janssen >>>

Zaterdag begint..

in Heerenveen de Thialf Icehockey Cup. In vier afleveringen blikt IJshockeynederland.nl vooruit naar dit toernooi met topdeelnemers. Tilburg Trappers is een van de vier teams die meestrijden om de cup en krijgt vanzelfsprekend als eerste aandacht in de serie Aftellen naar Thialf. Klik hier om het artikel te lezen >>>

Foto: Marco Spelten (IJshockey.com/Actiefotografie.nl)

Giovanni Vogelaar...

scoorde afgelopen weekeinde namens zijn club BC Bregenzerwald tegen het Zwitserse GCK. De club van Vogelaar trad verzwakt aan omdat een aantal spelers was uitgeleend aan Dornbirn voor deelname aan de Mercedes-Benz Rent Cup. Vogelaar opende de score na vijf minuten in het duel dat uiteindelijk met 7-4 werd verloren.

Woensdag staat alweer..

de volgende oefenwedstrijd op het programma. Vogelaar en zijn teams komen dan in Flims uit tegen EHC Arosa, in Nederland vooral bekend als een oude club van de eeuwig topscorer van het Nederlandse ijshockeyteam Jack de Heer. Zaterdag volgt vervolgens een thuiswedstrijd voor Bregenzerwald in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tegenstander is het ook Zwitserse Winterthur.

In Europa begint...

de Champions Hockey League deze week. Het hoogste Europese clubtoernooi begint komende donderdag met 32 deelnemende clubs. In totaal staan er donderdag acht wedstrijden op het schema, met nog eens acht op vrijdag. Daarna gaat het schema in hoog tempo door. Bekijk hier het hele schema >>>

Er zit ook een Nederlands tintje...

aan de Champions Hockey League. Bondscoach Doug Mason is met zijn clubteam Graz 99ers een van de deelnemende clubs. Hem wacht een lastige opdracht in een poule met de winnaar van de CHL van vorig jaar, Frölunda Indians, het Tsjechische HK Mountfield en het Britse Cardiff Devils. Grazz neemt voor het eerst deel aan de competitie. Hieronder nog een filmpje dat uitlegt hoe de competitie werkt.

Een groot aantal..

zogenoemde restricted free agents in de NHL hebben nog geen nieuw contract getekend. Dit zijn jonge spelers wiens contract is afgelopen, maar waarvan de rechten bij hun oude club liggen. Mitch Marner van de Toronto Maple Leafs, Brayden Point van Tampa en Matthew Tkachuk van Calgary zijn maar drie voorbeelden. En Mikko Rantanen van Colorado. Die traint mee bij Storhammar in Noorwegen in voorbereiding op een eventueel contract, wat leidde tot een grappige, uitdagende posting op Twitter.

Colorado wil er...

echter niets van weten. Hun kleuren staan toch het beste.

Montreal-aanvaller Max Domi..

stookte deze week het vuurtje tussen de Canadiens en hun rivaal Toronto Maple Leafs een beetje op. Zijn vader Tie Domi speelde 777 wedstrijden voor de Leafs. 'Ik snap het, Toronto heeft zijn fans en Leafs Nation is behoorlijk groot, maar er is niets vergelijkbaar met Montreal en zijn fans hier. Er is geen betere groep fans dan hier in Montreal', zei hij in een interview met de sportzender TSN.

Over de reden...

is Domi glashelder. 'Ze hebben 24 Stanley Cups gewonnen. Dat is alles wat er te zeggen is, eigenlijk. Sorry. Het is eigenlijk een heel simpel antwoord.' Domi groeide op in Toronto, maar begon zijn loopbaan in de NHL bij de Arizona Coyotes. Vorig jaar werd hij verhandeld naar Montreal in ruil voor Alex Galchenyuk. 'Het was niets waar ik niet op voorbereid was, maar je weet niet wat je overkomt als je op het ijs stapt voor 20.000 fanatieke fans in een uitverkocht Bell Centre die precies weten wat er gebeurt in je leven, hoe je vorm is en dat soort zaken. Als je in Montreal mag spelen ben je de gelukkigste gast ter wereld.'

Voor wie tijd heeft..

voor het lezen van een lang, indrukwekkend artikel. Voormalig NHL-enforcer Darren McCarty spreekt openhartig met de Detroit Free Press over zijn problemen met alcohol en de manier waarop hij zich daarvan heeft hersteld. De viervoudige winnaar van de Stanley Cup is nu een activist voor de legalisering en gebruik van marijuana en ook zakelijk bij dit product betrokken.

Lees hier het verhaal van Darren McCarty >>>