Nijmegen luik duel aan de boarding
— © IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

15 september 202007:28

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Beneliga, Sherbatov en een finalist

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de belangrijke dagen als het aankomt op het doorgaan van de Beneliga dit seizoen, het speelschema in de Eerste Divisie, een joodse ijshockeyer in Oswiciem, vraagtekens in Leipzig, een comeback in de KHL en een ontknoping in de NHL.

De Nederlandse deelnemers aan de Beneliga....

besloten halverwege augustus om de start van het Beneliga-seizoen voorlopig uit te stellen. Deze zou op zijn vroegst op 1 december gaan beginnen. Binnen de clubs in Nederland leven ernstige zorgen over de manier waarop begrotingen kunnen worden rondgerekend met de bestaande beperkingen rond het toelaten van publiek. Den Haag, Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Zoetermeer besloten toen te wachten hoe de situatie zich verder zou ontwikkelen. Intussen beginnen de Belgische deelnemers eerst met hun bekercompetitie.

Vandaag of morgen moet er meer...

duidelijk worden over hoe deze situatie zich verder ontwikkeld. De Nederlandse clubs uit de Beneliga moeten in principe vandaag laten weten of ze dit seizoen willen meedoen in de Beneliga. Deze beslissing kan zowel per club worden genomen als door alle clubs samen. Vanavond staat er in principe overleg op het programma over dit onderwerp. Een derde optie zou overigens nog het uitstellen van de beslissing zijn in afwachting van versoepeling van de beperkingen.

De vernieuwde Eredivisie/Eerste Divisie...

gaat zoals de situatie ervoor staat gewoon op tijd van start, iets wat waarschijnlijk ook voor de overige Nederlandse competities geldt. Gisteren werd het speelschema voor de eerste weken van het seizoen gepubliceerd. De clubs spelen in twee regionale divisies een halve competitie, alvorens de liga in twee delen wordt gesplitst. Daarbij keert de naam Eredivisie terug in het Nederlandse ijshockey.

Lees hier meer over het speelschema in de Eerste Divisie >>>

Dagblad Trouw besteedt...

vandaag aandacht aan de Isra√ęlische ijshockeyer Eliezer Sherbatov, die afgelopen weekeinde debuteerde in de Poolse ijshockeycompetitie. De in Rehovot geboren, maar in Canada opgegroeide Sherbatov maakte dit seizoen de overstap van de competitie in Kazachstan naar Unia Oswiciem in Polen. Het verhaal gaat niet over de twee goals en een assist in zijn eerste twee wedstrijden daar, maar over de speellocatie. Oswiciem is de Poolse naam voor Auschwitz, een stad die onlosmakelijk verbonden is met de holocaust.

Lees hier het hele artikel in Trouw >>>

Het is nog altijd niet zeker of....

IceFighters Leipzig komend seizoen in de Oberliga Nord uitkomt. De arbitragecommissie van de Duitse bond maakte bekend dat nog altijd belangrijke documenten ontbreken om tot een succesvolle toekenning van een licentie te komen. Belangrijk daarbij is de verklaring dat de club wel een speellocatie heeft. Op dit moment zijn er conflicten rondom het zogenoemde Kohlrabizirkus, de ijshal van de club waardoor deze niet beschikbaar is. Ook op andere punten zijn er nog zorgen. Leipzig heeft nu nog tot 18 september om de ontbrekende documenten in te leveren. Op 24 september moet dan een definitieve beslissing vallen over het al dan niet toelaten van Leipzig.

Diez-Limburg blijft druk bezig...

met de samenstelling van de selectie. De 31-jarige aanvaller Julian Grund heeft zijn contract verlengd en gaat daarmee zijn vierde seizoen in bij de club. Grund speelde de afgelopen jaren met Diez-Limburg op het vierde niveau in Duitsland en vorig jaar dus in de gezamenlijke competitie met een aantal clubs uit de Beneliga. Rostock Piranhas heeft de 23-jarige Amerikaanse aanvaller August von Ungern-Sternberg een proefcontract voor twee maanden gegeven. De speler die afgelopen jaar op collegeniveau in eigen land speelt, krijgt binnenkort een Duits paspoort en zou dan niet als import gelden.

In de KHL was er een mooie...

comeback voor Sibir Novosibirsk tegen Riga. Twee doelpunten met de goalie al van het ijs zorgden ervoor dat overtime noodzakelijk werd en in de extra tijd werd de wedstrijd gewonnen. Juuso Puustinen scoorde drie keer voor de club in de uiteindelijk met 4-3 gewonnen wedstrijd.

Dallas Stars heeft zich vannacht....

geplaatst voor de finale om de Stanley Cup. In de vijfde wedstrijd tegen Vegas Golden Knights werd een 0-2 achterstand weggewerkt, waarna Denis Gurianov in overtime op de powerplay het winnende doelpunt scoorde, 3-2. Het is voor het eerst sinds 2000 dat Dallas zich plaatst voor het eindspel in de NHL.

En zo zag het eruit...

toen de Stars de finale haalden.