Div I Jshockey Nederland Logo

19 april 201708:02

Door Joep Meijsen

Morning Skate: De NIJB bestaat niet meer

Het nieuws uit de jaarvergadering van de ijshockeybond, aandacht voor Mike Dalhuisen, Oranje, Frank Versteeg en alle actie uit de NHL play-offs van vannacht. En als bonus nog een overzicht van de mooiste play-offgoals in de geschiedenis van de NHL. Een fijne dag toegewenst.

De NIJB bestaat niet meer...

althans, de naam Nederlandse IJshockey Bond is gisteren tijdens de jaarvergadering van de NIJB officieel veranderd in IJshockey Nederland. De nieuwe naam werd met algemene stemmen goedgekeurd door de jaarvergadering.

Eindhoven verliest waarschijnlijk...

zijn status als Nationaal Trainings Centrum van het Nederlandse ijshockey, zo bleek gisteren tijdens de jaarvergadering. Dit is het gevolg van de privatisering van de ijsbaan in Eindhoven, waarbij de gemeente zich terugtrekt in de ondersteuning. Er wordt met verschillende steden gesproken over de mogelijkheden om daar verder te gaan.

Andere punten van de jaarvergadering...

Nederland wil proberen volgend jaar weer een wereldkampioenschap voor de mannen te organiseren. Daartoe zijn de nodige stappen rond kandidaatstelling inmiddels gezet. Ook is er progressie gemaakt bij de pogingen een U18-team in het vrouwenijshockey op te zetten, al moeten er nog hordes richting de IIHF worden genomen. Ook wordt samen met NOCNSF gekeken of er toch niet weer een gecentraliseerde topopleiding moet komen voor ijshockeyers tussen de 14 en 18 volgens het model van CTO/NIJA zoals dat enkele jaren geleden actief was in Eindhoven. Beoogde locatie hiervoor is Thialf in Heerenveen. Ook hierover lopen de gesprekken.

En Amsterdam heeft dus een nieuwe hoofdcoach...

in de persoon van Frank Versteeg. De oud-international gaat zich bezighouden met het eerste team, het toekomstteam en de brede technische lijnen bij Amstel Tijgers.

Lees hier het bericht van gisteravond >>>

Minder nieuws voor...

Mike Dalhuisen. Met zijn Torpedo Ust-Kamagorsk verloor hij ook het vierde duel in de finaleserie om het kampioenschap in de VHL, het tweede niveau in Rusland. De 1-2 overwinning voor Dynamo betekent het einde aan de best-of-seven-serie. Dalhuisen stond tijdens deze wedstrijd weer ruim twintig minuten op het ijs en had vier schoten op doel, zonder succes.

En vanavond gaat het los in...

Dordrecht, waar Oranje aan de voorbereiding op het WK in Belfast begint met de eerste van twee oefeninterlands tegen Japan. De finaleplaats voor Tilburg en een aantal afzeggingen zorgen ervoor dat de selectie zich grotendeels zelf samenstelt. Later vandaag meer hierover op IJshockeynederland.nl. Het is nog steeds mogelijk online kaarten te kopen voor de wedstrijd van vanavond in Dordrecht of die van morgen in Tilburg. Vrijdag vertrekt de selectie van bondscoach Chris Eimers naar Belfast, waar het wereldkampioenschap op zondag begint met een nieuwe ontmoeting met Japan.

Een mooi Duitstalig interview..

met Levi Houkes over de finaleplaats van de Trappers en een korte vooruitblik op de finale.

En dan door naar de NHL...

Waar de Columbus Blue Jackets er in een doelpuntrijk duel in slaagden om uitschakeling door Pittsburgh te voorkomen. Vijf verschillende spelers troffen doel voor de Blue Jackets, die uiteindelijk met een 5-4 overwinning van het thuisijs stapten. Wel een heerlijk sfeertje in de hal daar en dus vijf keer het befaamde schot van het kanon in het stadion.

De New York Rangers...

wonnen voor het eerst in lange tijd weer eens een thuisduel in de play-offs. Henrik Lundqvist maakte zijn reputatie als de Koning van New York waar met 23 saves en Jesper Fast en Rick Nash scoorden in de 2-1 overwinning op de Montreal Canadiens. Daarmee staat het nu 2-2 in deze serie.

Ook in de NHL...

zijn niet alle wedstrijden even gelijkwaardig. De San Jose Sharks hadden in de eerste drie wedstrijden tegen de Edmonton Oilers maar drie keer gescoord, maar vannacht werd het maar liefst 7-0 in het voordeel van de Sharks. Daarmee is het ook in deze serie nu 2-2. Wayne Gretzky kijkt er weinig vrolijk bij.

De datum en locatie van..

de expansion draft is bekend. Deze wordt op 21 juni gehouden in de nieuwe T-Mobile Arena in Las Vegas. De nieuwe Vegas Golden Knights mogen, gebonden aan een aantal regels, van iedere van de dertig andere teams één speler kiezen. Die clubs op hun beurt mogen of zeven aanvallers en drie verdedigers of acht spelers in iedere samenstelling uitzonderen van de expansiedraft. Daarnaast moeten ze minimaal één goalie beschikbaar maken voor de draft. Het evenement wordt gecombineerd met de uitreiking van de NHL Awards en live uitgezonden op televisie.

En voor wie de bovenstaande inhoud...

nog niet genoeg is voor vandaag. De Canadese televisiezender TSN heeft de tien beste goals in de NHL-playoffs op een rijtje gezet. Allertijden. Veel plezier.