Mickey Bastings in actie voor Tilburg Trappers
Mickey Bastings in actie voor Tilburg Trappers — © Arie Leeuwesteijn

7 oktober 202006:39

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Eerste Divisie, de draft en een Stasi-gevangene

In de Morning Skate vanmorgen komen we natuurlijk terug op de op de ontwikkelingen rond de Beneliga en de Eerste Divisie van gisteren. Maar hebben ook een terugblik van Mickey Bastings op het plotselinge einde van het seizoen, aandacht voor de NHL-draft van gisteren, het bijzondere verhaal van Thomas Popiesch en nog veel meer.

De pogingen om tot een alternatieve...

opzet te komen voor het ijshockeyseizoen zijn op niets uitgelopen. De twee scenario's die hiervoor op tafel lagen, zijn van tafel. Dit betekent dat komend weekeinde de Eerste Divisie 'gewoon' van start gaat, zoals dat afgelopen weekend al had moeten gebeuren. Hoe het verder moet met de Nederlandse spelers uit de Beneliga is op dit moment nog niet bekend. Hierover wordt nog verder gesproken.

Lees hier het complete verhaal over de ontwikkelingen van dinsdag >>>

Het kan derhalve geen kwaad om...

nog even te kijken naar de opzet van de Eerste Divisie voor dit seizoen. Er zijn veertien deelnemers die zijn opgedeeld in twee regionale divisies. Daarin wordt een halve competitie gespeeld. De bovenste vier van beide poules plaatsen zich vervolgens voor de nieuwe Eredivisie, de overige acht ploegen vormen samen de Eerste Divisie. Op beide niveaus wordt vervolgens een volledige competitie gespeeld, gevolgd door play-offs.

Lees hier meer over de opzet van de Eerste Divisie/Eredivisie >>>

Over het opstellen van spelers uit de...

Beneliga van vorig jaar zijn duidelijke regels opgesteld, die ook gelden voor spelers die vorig jaar Oberliga speelde. De definititie van 'Beneliga-/Oberligaspeler is dat zij minimaal tien keer op het wedstrijdsheet hebben gestaan tijdens het seizoen 2019-20. Uitzondering hierop vormt het Beneliga-team van Tilburg Trappers, dat eerder al werd ingeschreven in de Eerste Divisie.

De regels komen erop neer dat...

spelers tot en met U21 die als Beneliga/Oberliga-speler gelden, mits geen import, vanaf de start onbeperkt mogen meespelen in de Eerste Divisie. In de eerste fase is het niet toegestaan voor Beneliga- en Oberliga-spelers die in 1999 of eerder zijn geboren om mee te doen in de Eerste Divisie. Na de splitsing in Eerste Divisie/Eredivisie mogen maximaal drie dispensatiespelers worden opgesteld. Deze moeten vermeld staan op de voor het seizoen aangeleverde spelerslijst. Deze lijst moet voor het spelen van de eerste wedstrijd in de eerste fase van de competitie van de ploeg zijn aangeleverd.

Dit betekent allemaal dat...

de meeste spelers die normaal Beneliga zouden spelen voorlopig in de wachtkamer terechtkomen en de Eerste Divisie komend weekeinde gaat spelen. Daarbij wordt gewoon het schema aangehouden zoals dat eerder is gepubliceerd. De wedstrijden die voor afgelopen weekeinde op het programma stonden, krijgen een nieuwe speeldatum.

Brabants Dagblad heeft vanmorgen...

een interview met Trappers-captain Mickey Bastings die terugblikt op het plotselinge einde van het seizoen met de afgelasting van de play-offs. 'Ik kijk er altijd naar uit om tegen de clubs in de Oberliga S√ľd te spelen, dat is toch iets bijzonders. Nu hadden we een hele competitie in Nord achter de rug met veel lange busreizen en opofferingen in de priv√©sfeer. En achteraf is dat dus allemaal voor niks geweest, zo voelt dat. Opeens was het klaar. Toen datbekend werd, keken we elkaar in de kleedkamer aan met een blik van 'wat gebeurt hier?'"

Hij denkt dat Trappers het verlies...

van Mitch Bruijsten kan opvangen. 'Al zal dat niet makkelijk zijn; je levert wel 40 goals in. Mitch was misschien wel de beste speler van de hele competitie. Maar wij waren niet van één speler afhankelijk. Jongens als Reno de Hondt, Danny Stempher en Max Hermens hebben vorig jaar een stap gemaakt, ook qua leiderschap.'

Intussen draait de ijshockeywereld..

elders ook gewoon door. Zo werd bekend dat sterspeler Connor McDavid van de Edmonton Oilers positief is getest op het coronavirus. De aanvaller voelt lichte symptomen, maar is niet ziek. Hij is thuis in quarantaine gegaan.

Gisteravond werd ook de NHL-draft...

gehouden. Niet met een grote bijeenkomst, maar virtueel. Tijdens de inleiding vertelde NHL-baas Gary Bettman dat de NHL hoopt het nieuwe seizoen op 1 januari te kunnen beginnen. Vervolgens kozen de New York Rangers als eerste en kozen toptalent Alexis Lafreniere. Vervolgens kozen de Los Angeles Kings center Quinton Byfield, waarna de Ottawa Senators de Duitse forward Tim St√ľtzle kozen. Die laatste pick werd bekendgemaakt door de befaamde gastheer van spelletjes op de Amerikaanse televisie Alex Trebek, die oorspronkelijk uit Canada komt. Hij is vooral bekend van het spelletje Jeopardy.

Lees hier alles over de NHL-draft >>>

Tilburg Trappers-tegenstander....

Rostock Piranhas moet nog in de actie voor de selectie. Josh Rabbani heeft besloten vanwege werk in de Verenigde Staten te blijven. De forward speelde sinds 2012 in Duitsland en gold niet meer als import. Vorig jaar had hij 32 punten in 44 wedstrijden en vier in drie play-offwedstrijden. Ook Werner Hartmann en Konstantin Koopmann keren niet terug bij de club. Die krijgt wel acht f√∂rderlizenz-spelers van partner Lausitzer F√ľchse uit de DEL2.

Afgelopen weekeinde werden in Duitsland...

ook de nodige oefenwedstrijden gespeeld. Zo kwamen de Moskitos Essen, in actie tegen Dinslaker EC. Voor 465 toeschouwers won Essen met 7-2. Krefelder EV was met 5-1 te sterk voor het Duisburg van Alexander Jacobs, terwijl Diez-Limburg met 5-6 nipt verloor van DEL2-ploeg Bad Nauheim.

De Duitse televisie had gisteren een...

heel bijzondere uitzending naar aanleiding van 30 jaar Duitse Eenheid. Centraal stond coach Thomas Popiesch van de Fischtown Pinguins, die zich ontwikkelde van gevangene van de staatsveiligheidsdienst Stasi in Oost-Duitsland tot gewaardeerde coach in de top van het Duitse ijshockey.