Nardo Nagtzaam Peiting

9 december 202006:44

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Hoop, successen en positieve gevallen

In een tjokvolle Morning Skate vanmorgen natuurlijk meer over de plannen van het kabinet om vanaf volgende week meer topsport toe te staan. Verder hebben Mike Dalhuisen en Nardo Nagtzaam succesvolle avonden achter de rug, is er nieuws uit de Oberliga Nord, is de top van de IIHF positief getest en zijn er ontwikkelingen rond de NHL en de zogenoemde World Juniors.

De persconferentie van het kabinet...

bood gisteren onverwacht perspectief voor topsport in Nederland. Een aantal sporten, waaronder ijshockey, staan op een lijst die mogelijk vanaf 17 december trainingen en topsportcompetities mogen hervatten. Deze maatregel moet nog worden goedgekeurd door het parlement en het is op het moment van schrijven nog niet helemaal duidelijk hoe de maatregel precies gaat werken voor het ijshockey. Mogelijk volgt er in de loop van de dag meer duidelijkheid.

Lees hier meer over ijshockey en de persconferentie van gisteren >>>

Een artikel in AD...

geeft enkele van de bestaande vraagtekens weer. 'Het zal per sport sterk wisselen hoe die er in de praktijk uit gaat zien. Een rondgang langs de diverse bonden leerde in oktober nog dat niet iedere topsportcompetitie een enorme drang voelde om snel te beginnen. In sommige sporten zijn ook de spelers uit de hoogste afdeling semiprofs. Daar is het wellicht in de praktijk niet uitvoerbaar een veilig coronaprotocol op te tuigen. In sporten als hockey is het bovendien eigenlijk de tijd van de winterstop.'

Lees hier het hele artikel >>>

In Tilburg wordt in ieder geval...

gehoopt dat de ploeg weer compleet en normaal kan trainen straks en dat thuiswedstrijden weer in eigen stadion kunnen worden gespeeld. Tegelijkertijd wordt ook hier vooralsnog een slag om de arm gehouden. Tilburg Trappers heeft voor 20 december een thuiswedstrijd tegen Herforder EV op het schema staan.

Mike Dalhuisen won met HK Poprad...

dinsdagavond met 2-1 van Mikron Nové Zámky, Dalhuisen pikte een assist op namens de koploper op het hoogste niveau in Slowakije en stond bijna twintig minuten op het ijs. Door de zege versterkt Poprad zijn positie bovenaan de ranglijst. de marge ten opzichte van nummer twee Nitra bedraagt nu zes punten.

Nardo Nagtzaam speelde met EC Peiting..

gisteravond tegen EV F√ľssen en leverde met een goal en drie assists een belangrijke bijdrage aan de 1-4 overwinning voor zijn ploeg. De geboren Nijmegenaar scoorde na vijf minuten spelen het openingsdoelpunt en verzorgde vervolgens assists op alle andere goals. Peiting heeft nu 10 punten uit 8 wedstrijden en is de nummer 9 op de ranglijst. Vanwege corona loopt de ploeg de nodige wedstrijden achter op de meeste teams boven hen op de ranglijst.

De top van de internationale ijshockeyfederatie...

IIHF heeft positief getest voor covid-19. Het gaat daarbij om de voorzitter van de federatie René Fasel en directeur Horst Lichtner. De besmetting komt op een moment dat het duo het moeilijke bezoek op het schema had staan om met de Wit-Russische president Alexander Lukashenko in overleg te gaan over hoe verder te gaan met het komende WK dat in Wit-Rusland en Letland wordt gehouden. Het IOC kondigde onlangs sancties aan tegen Wit-Rusland en de druk op de IIHF om het WK daar weg te halen loopt op. Lukashenko is een ijshockeyliefhebber die de sport in zijn land ondersteunt. Fasel en Lichtner gaan thuis voor 10 dagen in isolatie.

Later deze maand begint...

het U20-WK op het hoogste niveau in Canada. Dit gebeurt in een strikte bubbel in Edmonton. De World Juniors zijn een belangrijk televisie-evenement in Canada. Helemaal vlekkeloos loopt de voorbereiding niet. De bondscoach en assistent-coach van Zweden zijn positief getest, net als twee spelers van Duitsland. De VS verwijderde een aantal spelers uit de voorselectie en Canada deed hetzelfde. Het toernooi begint op Eerste Kerstdag met drie wedstrijden.

De NHL-start komt...

dichterbij. Vermoedelijk gaat het om een seizoen van 56 wedstrijden, waarbij de eerste ontmoetingen voor 13 januari op het schema staan. Teams die afgelopen voorjaar niet geplaatst waren voor de play-offs beginnen op 28 december aan hun voorbereiding, de overige ploegen op Nieuwjaarsdag. Voor die tijd moeten spelers uit Europa in quarantaine, wat ook geldt voor Canadezen die in de VS spelen en Amerikanen die in Canada actief zijn. Vanwege de gesloten grens tussen Canada en de VS komt er vermoedelijk een divisie met alleen Canadese teams en een herindeling van de ploegen in de Verenigde Staten. Het plan voor de herstart is nog niet helemaal rond en covid-19 kan nog altijd roet in het eten gooien.

Herner EV krijgt versterking van...

de 25-jarige aanvaller Mike Schmitz, die ruim tachtig wedstrijden in de DEL voor Krefeld Pinguine in zijn bagage heeft. Twee jaar gelden speelde hij al voor Herne, onder meer in de play-offs tegen Tilburg. Eerder was al duidelijk dat Schmitz, afkomstig uit de eigen jeugd van Krefeld, en de club op het hoogste niveau uit elkaar zouden gaan.

Het duel tussen Hannover Indians...

en Krefeld dat voor vandaag op het programma staat is uitgesteld naar een latere datum. Aanleiding is een mogelijk positief coronageval binnen de selectie van Indians. Die ploeg was afgelopen zondag de tegenstander van Tilburg Trappers. De wedstrijd is inmiddels verplaatst naar vrijdag 22 januari.

Verjaardagen

We feliciteren vandaag onder meer oud-international Wesley Hendriks, die zijn 35e verjaardag viert. Hij speelde onder meer voor Nijmegen, Amsterdam, Den Haag en Heerenveen en speelde drie WK's met Oranje. Oud-jeugdinternational Jeroen van Olphen, vaste waarde bij Heerenveen en Groningen wordt vandaag 37. Zij delen hun verjaardag met onder meer Petr Nedved, Kyle Connor, Jeff Petry en Alexander Ruutu.