Stock - Puck in bovenhoek
— © Marco Spelten/IJshockey.com

6 juli 202007:14

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Jaap Eden, transfers en de bubbles

In de Morning Skate vanmorgen onder meer aandacht voor het goede ijsbaannieuws uit Amsterdam, spelersnieuws uit Beneliga en Oberliga Nord, het laatste nieuws over de hervatting van het NHL-seizoen en toch nog een kampioen in Rusland.

Goed nieuws voor het Amsterdamse...

ijshockey. De gemeente wil een tweede ijshal op het Jaap Eden-complex. Dit betekent een verdubbeling van de capaciteit voor zaken als ijshockey, shorttrack en kunstrijden. Onderzoek wijst uit dat de vraag naar ijstijd in Amsterdam aanzienlijk groter is dan de capaciteit.

In het plan wordt..

uitgegaan van twee hallen: eentje met alle voorzieningen en een die louter als trainingshal wordt uitgerust. Directeur Joris Wouters van de Jaap Eden-baan toont zich in Parool blij met de plannen. 'Wij zitten regelmatig helemaal vol. Dit onderzoek bevestigt dat er een enorme behoefte is aan meer ijs, we hoeven ons niet langer te baseren op aannames. Ook bij Amsterdam Tigers is men natuurlijk bijzonder te spreken over de plannen.

Zoetermeer Panters hebben de selectie...

uitgebreid met voormalig Nederlands jeugdinternational Boris Coehorst. De 21-jarige aanvaller speelde de afgelopen twee jaar in Belgi√ę, waaronder voor Antwerpen in de Beneliga vorig jaar. Hij is na Wessel Copier de tweede nieuwkomen in de selectie van Alex Andjelic.

Lees hier meer over de komst van Coehorst >>>

Geleen maakte vrijdag...

de eerste twee contractverlengingen bekend. Lars van Sloun en Mitch Koumans komen ook volgend jaar uit voor Microz Eaters.

Lees hier meer over de contractverlengingen in Geleen >>>

Utrecht Dragons heeft...

de eerste twee oefenwedstrijden richting het nieuwe seizoen bekendgemaakt. De ploeg oefent op zaterdag 19 september om 19.00 tegen het Eerste Divisie-team van Den Haag, terwijl een dag later om 17.00 uur Zoetermeer Panters te gast is op De Vechtsebanen.

In Heerenveen wordt begin september..

in twee weekeinden, onder voorbehoud van covid-19, het Theo Koperdraad-toernooi gehouden. Op 12 en 13 september komen de U16 en U19-teams aan de beurt. Een week later de U8, U10, U12 en U14. Het moet de dertiende versie van het toernooi worden.

Lees hier meer over het programma en inschrijving >>>

Door naar de Oberliga Nord...

waar Hannover Scorpions afscheid neemt van Nico Schnell, Marius Garten en Marius N√§gele. Het trio krijgt geen nieuw contract aangeboden. De selectie wordt uitgebreid met vleugelaanvaller Christoph Kabitzky, die afgelopen jaar bij Selb in de Oberliga S√ľd in 40 wedstrijden tot 49 punten kwam en eerder 157 wedstrijden in de DEL2 speelde, voornamelijk bij Crimmitschau.

Leipzig heeft een nieuwe...

speler vastgelegd. Het gaat om de Finse verdediger Walther Klaus, die beschikt over een Duits paspoort. De in Helsinki geboren Klaus speelde na het verkrijgen van zijn Duitse pas een deel van het seizoen voor Regensburg in de Oberliga S√ľd. Daar nam hij in tien wedstrijden geen punten voor zijn rekening.

Hierboven werd al vermeld...

dat Nico Schnell Hannover Scorpions verlaat. Niet veel later werd bekend dat de verdediger is aangetrokken door Oberliga Nord-nieuwkomer Herford Ice Dragons. De 21-jarige verdediger komt uit de jeugd van Kassel en speelde inmiddels al bijan 140 wedstrijden op het derde niveau in Duitsland. Vorig jaar had hij zeven assists in 36 wedstrijden met 43 strafminuten. De club kan volgend jaar ook weer rekenen op de diensten van doelman Kieren Vogel, die aan zijn vierde seizoen bij de club begint. Hij is afkomstig uit de jeugd van D√ľsseldorf. Een andere nieuwkomer, Diez-Limburg, verlengde met aanvaller Philipp Maier, die vorig jaar in de regionalliga in 33 wedstrijden 5 goals en 14 assists meepikte. De 22-jarige aanvaller speelde eerder in de Oberliga voor Timmendorf en Braunlage.

Spelers en liga in de NHL...

hebben onder voorbehoud een akkoord bereikt over het plan om terug te keren op het ijs. Gesprekken over een nieuwe collectieve overeenkomst voor de komende zes jaar lopen nog wel door. Zowel de clubeigenaren als de spelers gaan nog wel stemmen over de bereikte akkoorden. In de plannen is er tijdens de voorbereidingen op de herstart ruimte voor 30 spelers en een ongelimiteerd aantal goalies. Spelers die niet mee willen doen, mogen dat zonder sancties doen. Ze moeten dat wel uiterlijk drie dagen na het definitieve akkoord laten weten.

Intussen blijven er ook zorgen...

bijvoorbeeld bij de St. Louis Blues, die afgelopen vrijdag alle trainingen op het eigen trainingscomplex stopte vanwege verschillende positieve tests voor covid-19.

De wedstrijden worden dus gespeeld...

in een soort van bubbles, gecontroleerde en afgesloten omgevingen om contact tussen spelers/begeleiders en de rest van de wereld zo veel mogelijk te beperken. Dit artikel geeft een goed inzich in hoe het allemaal gaat werken.

En tenslotte...

Rusland heeft toch een ijshockeykampioen...