Bekerfinale 2018 Vechtpartij Na Check Nijlan

11 september 202007:39

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Jaarvergadering, besmettingen en zwaardere matchpenalties

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor de jaarvergadering van IJshockey Nederland met onder meer ereleden, benoemingen, coronamaatregelen en topscheidsrechters op Nederlands ijs. Daarnaast goed nieuws voor de clubs uit de Oberliga, spelersnieuws van de nieuwe clubs in die competitie, besmettingen in de KHL, de NHL play-offs en meer.

De eerste digitale jaarvergadering...

van IJshockey Nederland was afgelopen woensdagavond druk bezocht. De bijeenkomst begon met een periode van stilte waarin de overledenen werden herdacht, waaronder Pim van Halem en Dave Schreurs. Eerstgenoemde ontving niet veel later postuum ook nog het erelidmaatschap van IJshockey Nederland, net als de als fysiotherapeut al vele jaren aan de nationale mannenploeg verbonden Richard van Delft.

Lees hier meer over de nieuwe ereleden >>>

In de bijeenkomst werd verder....

Ronald Diehle gekozen als vertegenwoordiger van de individuele leden van IJshockey Nederland. In principe werkt de democratie van de bond getrapt via de clubs, echter er zijn ook een aantal individuele leden, waaronder bijvoorbeeld de Ereleden, en ook die moeten een stem hebben. Debby Hengst vervulde die rol tot voor kort. Diehle was in de jaren negentig een van de oprichters van IJshockey.com en nog altijd als penningmeester verbonden aan de stichting achter deze organisatie. Verder kwamen onder meer de financi√ęle uitdagingen van IJshockey Nederland, versterkt door de coronacrisis, uitvoerig aan bod en werd het jaarplan van de bond besproken.

Ook de uitdagingen rondom....

het spelen van wedstrijden in coronatijd kwam uitgebreid aan de orde. Zoals de instructie van de overheid dat ook op de spelersbank sprake moet zijn van anderhalve meter afstand. IJshockey Nederland is van mening dat de spelersbank vanwege het voortdurend wisselen van de spelers op het ijs onderdeel is van het speelveld en dus geen afstand hoeft te worden gehouden. Een lobby moet leiden tot aanpassing van deze regel. Ook werd duidelijk dat vechten zonder handschoenen dit jaar waarschijnlijk zwaarder wordt bestraft. De bijbehorende matchpenalty levert volgens het plan een automatische schorsing van vier wedstrijden op. Het besmettingsrisico is voor zowel de betrokken spelers als voor de officials die de kemphanen uit elkaar moeten halen groter,

Referee in chief Martin de Wilde...

presenteerde zijn arbitrageplan en had ook nog een leuke verrassing. In de periode dat het topijshockey in Duitsland nog niet van start is gegaan, is het mogelijk dat DEL-referees in Nederland wedstrijden gaan leiden. Dit gebeurt dan in het viermanssysteem samen met jonge Nederlandse officials. Deze stap maakt deel uit van de plannen van de scheidsrechterscommissie om de opleiding van jonge referees te versterken. Het gaat om profscheidsrechters, waarvan er een de Olympische finale heeft gefloten.

Vanuit Duitsland is er goed nieuws...

voor de clubs in de Oberliga. Zij worden alsnog opgenomen in het steunprogramma rondom profsport van de Duitse overheid. De afgelopen periode hadden zij hier samen met de Duitse ijshockeybond nadrukkelijk op aangedrongen. Zonder opname van de Oberliga's stond de toekomst van veel van de clubs op het spel.

Lees hier meer over de beslissing van de Duitse bond >>>

Herforder EV heeft ook aanvaller....

Marius Garten gecontracteerd. De 32-jarige speler die zowel in de aanval als de verdediging kan worden ingezet kwam vorig jaar nog uit voor Hannover Scorpions en was in 44 wedstrijden goed voor acht doelpunten en 28 assists. Hij volgt Bjorn Bombis, die eerder al de overstap maakte vanuit de hanzestad naar de nieuwkomer in de Oberliga Nord.

Ook een andere nieuwkomer...

in de Oberliga Nord, Hammer Eisbären, heeft spelersnieuws naar buiten gebracht. De club heeft de contracten met verdediger Frederik Hemeier (24) en aanvallers Dustin Eemuth (26) en Oliver Kraft (22) verlengd. Het drietal speelde ook vorig jaar al voor de club, toen Hamm nog een niveau lager speelde en uitkwam in de Inter Region Cup samen met ploegen uit de Beneliga.

In de KHL is de wedstrijd...

tussen Dinamo Riga en Neftekhimik die voor vanavond op het programma stond afgelast. Na aankomst in Riga werden zeven spelers van Neftekhimik positief getest op covid-19. De wedstrijd wordt nu op een later tijdstip gespeeld. Ook vandaag echter toch nog een vol programma in de competitie.

De Washington Capitals hebben...

naar verluid drie kandidaten voor de baan van hoofdcoach. Het gaat daarbij om het bijzonder ervaren trio Gerard Gallant, Peter Laviolette en Mike Babcock. De Capitals zijn op zoek naar een nieuwe hoofdcoach na de vroegtijdige uitschakeling in de NHL-play-offs. Mark Recchi is genoemd tot assistent-coach van Lindy Ruff bij de New Jersey Devils.

In de NHL play-offs nam Dallas vannacht...

een 2-1 voorsprong in de serie tegen Vegas Golden Knights door het derde duel in overtime te winnen. Alexander Radulov scoorde het winnende doelpunt in overtime nadat de stand na zestig minuten op 2-2 stond. Jamie Oleksiak zette Dallas in de slotminuut van de openingsperiode op voorsprong. Die stand bleef tot in de derde periode op het scorebord staan toen Shea Theodore met zijn zevende goal van de play-offs voor de gelijkmaker zorgde. Jamie Benn bracht Dallas opnieuw op voorsprong, maar Mark Stone zorgde ervoor dat overtime noodzakelijk werd.

Tampa Bay kwam een dag eerder...

al op een 2-0 voorsprong in de serie tegen de New York Islanders door het tweede duel in deze serie met 2-1 te winnen. Na goals van Matt Martin en Victor Hedman leek het duel op overtime af te stevenen, maar negen seconden voor tijd was het Nikita Kucherov die met zijn zesde goal van deze play-offs het duel alsnog besliste. Vannacht gaan deze twee teams opnieuw aan de slag.