Mickey Bastings in actie voor Tilburg Trappers
Mickey Bastings in actie voor Tilburg Trappers — © Arie Leeuwesteijn

12 maart 202008:04

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Meer corona-afgelastingen - Uren en uren in de bus voor niks - Vraagtekens in NHL

Ook deze Morning Skate staat helaas weer in het teken van het rondwarende coronavirus. In heel Europa, en inmiddels ook in Noord-Amerika, krijgt het steeds meer vat op het ijshockey. In Nederland worden de effecten vooralsnog alleen in Brabant gevoeld, maar vlak over de grens wordt alles al gestopt. Alle berichten en de reacties op een rijtje. ' Uren en uren in die bus... En als het dan leuk wordt en om de knikkers gaat, in de play-offs, moeten we stoppen.'

Gisteren viel de klap..

voor Tilburg Trappers. Ook de Oberliga besloot het seizoen per direct te beëindigen, geen play-offs te spelen en dus ook geen kampioen uit te roepen. Daarmee komt per direct een einde aan het seizoen van Tilburg Trappers, dat als een van de favorieten komend weekeinde zou beginnen aan de post-season.

Lees hier meer over het besluit van de Oberliga >>>

Het was de culminatie..

van een dag die ook in het Nederlandse ijshockey in het teken van het coronavirus stond. Eerder op de dag was al het besluit gevallen dat komend weekeinde geen Brabantse ijshockeyteams in actie zullen komen, thuis noch uit. Dat heeft ook impact op de finale van de eerste divisie, de wedstrijd in Amsterdam is voorlopig een week doorgeschoven.

Lees hier meer over de maatregelen van IJshockey Nederland >>>

Ook voor Nederlanders in het buitenland...

heeft het coronavirus een enorm impact. Mike Dalhuisen was in Slowakije net uitgeroepen tot speler van de week, maar de competitie daar is geannuleerd. Dat geldt natuurlijk ook voor de competitie van Nardo Nagtzaam, die met Peiting aan de play-offs in de Oberliga Süd gaat beginnen. Gisteren werd ook besloten tot het beëindigen van het seizoen in de Alpenliga, waardoor Giovanni Vogelaar van EC Bregenzerwald zijn seizoen ziet eindigen. Voor Steve Mason in Zwitserland geldt dat er vanmorgen daar een besluit valt over het perspectief op play-offs. 'Vanwege de huidige situatie is er geen andere optie dan het schrappen van het seizoen', neemt de baas van Zürich Lions in de grootste krant van Zwitserland vanmorgen vast een voorschot op het besluit.

Voor de teams die...

samen met een aantal clubs uit Nederland en België de Inter Region Cup speelden is het seizoen ook voorbij. De regionale bond in Noordrijn-Westfalen heeft al het ijshockey gestopt, inclusief de jeugd en de dames. Ook het spelen van vriendschappelijke wedstrijden en toernooien leidt tot sancties, zo laat de regionale bond weten.

In Noord-Amerika werd...

vannacht de competitie in de NBA definitief afgeblazen voor dit seizoen. Dit gebeurde nadat Rudy Gobert van de Utah Jazz het virus onder de leden bleek te hebben. Dit leidde direct tot speculatie over afgelasting van het seizoen in de NHL. Maar zo ver is het nog niet. Wel kondigden de San Jose Sharks en de Columbus Blue Jackets aan hun wedstrijden voorlopig zonder publiek te spelen. Vandaag wordt meer informatie verwacht.

Het trainen zonder publiek..

leidde bij aanvaller Reilly Smith van de Vegas Golden Knights tot een sneer in de richting van zijn oude club, de Florida Panthers.

Spelen zonder publiek...

was voor Trappers geen optie, legt bestuurslid Cees Oerlemans uit in Brabants Dagblad. 'Want dan had je wel de uitgaven, maar geen inkomsten.' Hij zegt dat Trappers door het besluit het seizoen te beëindigen wel een financiële tik krijgt, maar maakt zich geen zorgen over de continuïteit. 'Maar we zijn een gezonde club. Dit kunnen we hebben.'

Mickey Bastings toont zich...

in dezelfde krant bitter over de afgelasting. 'Al die verre uitwedstrijden dit seizoen zijn voor niks geweest. Naar Rostock, Leipzig, Hannover. Uren en uren in die bus... En als het dan leuk wordt en om de knikkers gaat, in de play-offs, moeten we stoppen. Heel zuur.'

Intussen is wel bekend wie...

de speler van het jaar is in de Oberliga Nord. Het gaat daarbij om de 25-jarige aanvaller Dominik Lascheit, die met 85 punten de topscorer was in de competitie. Lascheit is afkomstig uit de jeugd van Timmendorfer Strand, speelde in de jeugd voor Berlijn en Keulen en is na twee seizoenen in Bad Nauheim (DEL2) en een jaar in Essen bezig aan zijn tweede seizoen bij Hamburg.

Intussen staan de play-offs...

in de Beneliga nog altijd op het programma. Vrijdagavond wordt de eerste wedstrijd tussen Den Haag en Herentals gespeeld, zaterdag start in Thialf de serie tussen Heerenveen en Nijmegen. Morgenochtend in de Game Day een uitgebreide voorbeschouwing op de serie die in De Uithof gaat beginnen.