Final Four 2019 Reinier Staats

15 maart 202008:12

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Nieuwe voorzitter, stoppen en meer afgelastingen

De Morning Skate loopt gewoon door. In deze editie aandacht voor de nieuwe voorzitter van Nijmegen, de twijfels bij Reinier Staats en vooral nog meer afgelastingen door het rondwarende coronavirus.

Nijmegen Devils...

heeft een nieuwe voorzitter, zo meldt dagblad De Gelderlander. Het gaat daarbij om Paul Fondse, die als bestuurslid jeugdzaken al verbonden was aan het bestuur. Voormalig voorzitter Joop Vullers legde eind vorig jaar zijn functie al neer, maar bleef rond de zoektocht naar een opvolger wel betrokken bij de club.

Het afgelasten van..

het restant van het seizoen betekent mogelijk een plotseling einde van de loopbaan voor verdediger Reinier Staats. De oud-international vertelt erover in AD/Haagsche Courant. 'Als we met Hijs kampioen waren geworden, dan was het zeker gebeurd. Nu wil ik eigenlijk niet op deze manier mijn carrière eindigen. We hebben namelijk het hele jaar hiervoor heel hard gewerkt en dan is dit een heel zure appel.'

De 29-jarige Staats...

werd opgeleid bij Tilburg, maar speelde een groot deel van zijn loopbaan elders, onder mer jarenlang bij Eindhoven Kemphanen. Hij was bezig aan zijn tweede seizoen in Den Haag. Hij gaat nu in ieder geval nadenken over zijn opties, vertelt hij in de krant. 'Ik weet het nog niet. Het kan best zijn dat het op deze manier is ge√ęindigd.'

In Heerenveen gaat..

vanwege het coronavirus de traditionele slotavond met fans en spelers niet door. De winnaars van de awards zullen nu op een andere manier bekend worden gemaakt, terwijl de jaarlijkse veiling van spelersshirts online gaat gebeuren.

De spelerscarousel komt...

in de Oberliga komt na het onverwachte einde van het seizoen op gang. De tegenstander van Tilburg in de niet gespeelde play-offs in Nederland, houdt grote opruiming. Zo be√ęindigt oud-Geleen-speler Ian McDonald zijn loopbaan, net als zijn Canadese landgenoot Kenny Turner. McDonald had in 150 wedstrijden 95 goals en 181 assists. Daarnaast biedt de club geen nieuwe contracten aan aan doelman Niklas Deske, verdedigers Dominik M√ľller en Leon Kremer en aanvaller Marius Schmidt. Dominik Kolb en Steven B√§r zouden op eigen initiatief naar andere clubs vertrekken.

Herner EV heeft...

het contract met Patrick Asselin met een jaar verlengd. De 32-jarige Canadees speelde de afgelopen periode 81 wedstrijden in de Oberliga voor Herne, waarin hij goed was voor 67 goals en 66 assists. Herne eindigde achter Tilburg Trappers op de tweede plaats in de Oberliga Nord. Hannover Indians verlengde het contract met verdediger Nico Turnwald tot 2021/22, terwijl de Oberliga-ploeg van Krefeld de contracten van jeugdinternationals Mciek Rutkowkski en Luca Hauf met twee jaar heeft verlengd.

In de vorige editie...

van de Morning Skate werd het ijshockey opgesomd dat nog gespeeld werd. Daar kwam al snel verandering in. Zo werd het WK van Oranje in Kroati√ę van het programma geschrapt door de internationale ijshockeyfederatie IIHF. Ook voor de nationale ploeg van Belgi√ę is het seizoen voorbij. Ook hun WK op IJsland behoorde tot een reeks aan toernooien die door de IIHF werden geschrapt.

Ook de Britten...

maakten uiteindelijk een einde aan hun ijshockeyseizoen. De Britse regering verbood sportevenementen weliswaar niet, maar toch werd de knoop doorgehakt om het restant van het seizoen af te blazen.

In Noord-Amerika..

heeft ook de lagere profliga ECHL nu besloten zijn seizoen per direct te be√ęindigen. Spelers worden nog tot komende maandag betaald. 'Iedere dag groeien de zorgen rond de veiligheid van iedereen die betrokken is bij de ECHL en we nemen in samenwerking met overheden door het hele land heen deze preventieve maatregel om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit is de juiste beslissing', aldus commissioner Ryan Crelin van de ECHL. De NHL en AHL spelen op dit moment geen wedstrijden, maar hopen nog op een doorstart dit seizoen.

Dat betekent dat er nog...

maar één competitie overblijft die nog niet afgelast of uitgesteld is: de KHL. Maar de play-offs daar gaan wel verder zonder het Finse Jokerit, dat op basis van overheidsadvies rond Covid-19 heeft besloten zich terug te trekken. Dat betekent dat SKA St. Petersburg zich al heeft geplaatst voor de derde ronde play-offs.

Als die tenminste...

daadwerkelijk gespeeld worden. Ook binnen de KHL begint er twijfel te ontstaan gezien de verantwoordelijkheid van de competitie richting fans, spelers en begeleiders. De liga meldt dat er intensief overlegd wordt over de situatie en dat er zodra er een conclusie getrokken is, deze op de eigen website wordt gepubliceerd.

Dit is een handig...

overzicht van de stand van zaken in de grotere Europese competities. Sindsdien heeft de Finse competitie nog besloten te stoppen, terwijl de promotiewedstrijden op het tweede niveau in Zweden voorlopig zijn uitgesteld.

De WK's in Divison I en...

het 'grote' WK staan nog wel op het schema. De WK's in Ljubljana (D1A) en Katowice (D1B) beginnen op 27 april. Het WK in Zwitserland op 8 mei. Vroeg volgende week wordt hier meer duidelijkheid over verwacht.