Moning skate sweep sharks

19 april 201808:10

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Nijmegen versterkt, Oranje op de Winterspelen en nog een Sweep

Nijmegen Devils voegt twee spelers toe aan de selectie, gouden vrouwen in Dordrecht, hoe Nederland in 1928 aan de Winterspelen had kunnen meedoen, Crosby passeert Mario Lemieux en de Sharks sweepen de Ducks. Dat en meer vandaag in de Morning Skate.

Nijmegen Devils voegt twee spelers...

toe aan de selectie. Het gaat om verdediger en international Evo Suurhoff en forward Kayo van Zoest die uit respectievelijk Tilburg en Eindhoven de overstap maken naar Nijmegen. Lees er hier meer over >>>

IJshockey Nederland heeft...

besloten de eerder deze maand overleden vrijwilliger Jack Ham te eren door de finaledag voor de U12, U14 en U16 naar hem te vernoemen. Lees er hier meer over >>>

Vier van de gouden Nederlandse vrouwen...

spelen voor Dordrecht Lions. De lokale editie van het AD ging bij ze op bezoek en maakte een mooie foto waain Larissa Haverkorn, Anne Hardenbol, Zoë Barbier en Bieke van Nes hun gouden medailles tonen van het WK. 'Ik ben hier komen spelen, omdat er in Zoetermeer geen team meer was', legt Haverkorn uit in de krant. Bieke van Nes: 'In Dordrecht komen er steeds meer vrouwen en meisjes spelen, omdat de organisatie en de faciliteiten goed geregeld zijn.' Barbier en Van Nes spelen bij Dordrecht in het eerste team, waar ze veel voordeel van hebben. '' Dat maakt ons weerbaarder, sterker en slimmer. Met wel het verschil dat wij tactisch vaak sterker zijn door de trainingen bij het Nederlands team, haha.'

Nederland nam in 1980...

deel aan de Olympische Winterspelen in Lake Placid. Dat is geen nieuws, de NOS maakte er recent nog een mooie documentaire over. Het is vooralsnog de enige keer dat een Nederlandse ijshockeyploeg deelnam aan de Olympische Spelen. De blog Sportgeschiedenis.nl beschrijft vandaag dat dit al veel eerder had kunnen gebeuren. In 1928 organiseerde Nederland zelf de Olympische Zomerspelen, maar kreeg aanvankelijk ook de Winterspelen toegewezen omdat dat zo gekoppeld was. De Nederlandse hockeybond kreeg daarbij het ijshockeytoernooi toegewezen. Dat zou uiteindelijk onder Nederlandse vlag in het Zwitserse St. Moritz gebeuren vanwege gebrek aan faciliteiten in Nederland. Uiteindelijk gingen de Zwitsers het zelf organiseren. Interessant genoeg kan Nederland volgens de blog in 2026 wel de Winterspelen gaan organiseren, als onderdeel van het 'bid' van het Zwitserse Sion.

Lees het hele verhaal over 1928 en 2026 hier >>>

Red Bull MĂĽnchen staat...

op voorsprong in de serie tegen Berlijn om het kampioenschap in de DEL. In eigen huis won het door de Oostenrijkse energiedrank gesponsorde team met 4-1, waardoor de ploeg nu op 2-1 staat in de serie. De hal in MĂĽnchen was met ruim zesduizend toeschouwers al dagen eerder uitverkocht. Seidenberg, Matsumoto, Michael Wolf en Hager scoorden de goals namens MĂĽnchen, Hager voor het enige tegendoelpunt. Vrijdag volgt het vierde duel in Berlijn.

In Division IIB...

van de IIHF is de derde speeldag op het WK in Malaga dinsdag afgewerkt. Gastheer Spanje walste daar met 14-0 over Mexico heen, Nieuw-Zeeland was met 7-1 te sterk voor Luxemburg en Israël klopte Noord-Korea met 9-1. Spanje en Nieuw-Zeeland zijn vooralsnog zonder puntverlies, terwijl Israël op drie punten afstand volgt. Na de rustdag gisteren staan vandaag weer drie duels op het programma, met morgen op de slotdag de waarschijnlijke finale tussen Spanje en Nieuw-Zeeland als slotwedstrijd van het toernooi.

Nog een sweep...

in de eerste ronde van de NHL. De Sharks winnen ook het vierde duel tegen de Anaheim Ducks en plaatsen zich daarmee als tweede voor de volgende ronde. Tegenstander daar zijn de Vegas Golden Knights, die zich gisteren al plaatsten met een sweep. Tomas Hertl scoorde het winnende doelpunt in de 2-1. Martin Jones maakte dertig saves namens de Sharks.

Matt Murray pakte...

een shutout in de 5-0 overwinning voor de Penguins tegen de Philadelphia Flyers. Daarmee staat Pittsburgh nu met 3-1 voor in de serie. Sidney Crosby had een goal en een assist en passeerde daarmee Mario Lemieux voor de meeste punten in de play-offs voor de Penguins. Crosby heeft nu 173 punten in 152 play-offwedstrijden. Lemieux had er 172 in 107 post-season games.

Ook de Nashville Predators...

zijn dichtbij de volgende ronde. De ploeg uit de hoofdstad van de country won het vierde duel tegen de Avalanche met 3-2 en staat nu met 3-1 voor in de best-of-sven. Filip Forsberg maakte een geniaal doelpunt, terwijl ook Colton Sissons en Craig Smith tot scoren kwamen. Pekka Rinne maakte 31 saves.

En de Tampa Bay Lightning...

won het vierde duel tegen de New Jersey Devis, waardoor ook zij nog Ă©Ă©n overwinning verwijderd zijn van de volgende ronde. Nikita Kucherov had twee goals en een assist in de 3-1 zege.