Morning Skate Penguins jersey

10 oktober 201808:22

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Para Ice Hockey, tegenslag en clubrecords

In de Morning Skate vandaag aandacht voor Para Ice Hockey, een tegenslag voor de Pittsburgh Penguins, historische gebeurtenissen in de NHL, de Champions Hockey en nog veel meer.

​Gisteren werd bekend...

dat IJshockey Nederland en Gehandicaptensport Nederland gaan samenwerken om in Nederland het Para Ice Hockey een impuls te geven. Samen willen de organisaties deze vorm van ijshockey die beoefend kan worden door mensen met een fysieke handicap stevig laten groeien. Doelstelling is groei van het aantal atleten, de opzet van een nationale competitie en uiteindelijk deelname aan de Paralympische Spelen. Lees er hier meer over >>>

Maandag brachten we...

al een uitgebreide fotoreportage van het World Girls Ice Hockey Weekend in Nederland. Maar nu zijn er ook beelden, gemaakt door organisator Jenny Goessens. Je vindt de video op de Facebook-pagina van IJshockey Nederland >>>

In de Champions Hockey League...

werd gisteren weer een speeldag afgewerkt. Red Bull München plaatste zich voor de achtste finales met een 3-2 zege op Malmö Redhawks. Jakob Mayerschein scoorde twee keer voor de Duitsers. Växjö pakte drie punten tegen Cardiff om zo de in de race te blijven voor de volgende ronde, Kärpät bereikte de volgende ronde door in eigen huis te winnen van Mountfield, Storhamar hield de hoop op de volgende ronde levend, Tappara en Skelleftea bereikten de laatste zestien en Pilsen handhaafde de ongeslagen status. Zürich Lion won van Vienna Capitals en Lugano klopte regerend kampioen Jyp Jyväskylä om hun hoop levend te houden. Deze twee teams spelen nog een keer tegen elkaar om te bepalen wie er met Pilsen naar de volgende ronde mag.

Alle highlights van de wedstrijden zijn hier te vinden >>>

Wellicht kan het geen kwaad...

nog even te melden dat de wedstrijden uit de CHL in Nederland gratis bekeken kunnen worden via de site van de Champions Hockey League. Voor vandaag staan er vijf wedstrijden op het programma:

17.30 uur GKS Tychy vs. HC Bolzano

18.00 uur Kometa Brno vs. EV Zug

19.30 uur Eisbären Berlin vs. Neman Grodno

19.45 uur SC Bern vs. Red Bull Salzburg

20.00 uur Rouen Dragons vs. THOMAS SABO Ice Tigers

Slecht nieuws voor...

Daniel Sprong en de Pittsburgh Penguins. De half-Nederlandse doelman van de club, Matt Murray, heeft last van een hersenschuidding en het is nog niet bekend hoe lang hij uitgeschakeld is. Murray liep de blessure op tijdens de training van afgelopen maandag. Vorig jaar liep hij ook al een keer een hersenschudding op tijdens een training. Dat gebeurde in februari en Murray was daarna negen wedstrijden buiten dienst. De Penguins hebben geen directe plannen om een vervanger aan te trekken. DeSmith neemt voorlopig de plek van Murray in het doel over.

De Penguins krijgen...

wel een mooie, nieuwe derde jersey. Geïnspireerd door de jaren tachtig.

Het is een nogal...

doelpuntrijk begin van het seizoen in de NHL. Vannacht ook weer elf doelpunten bij het duel tussen de Dallas Stars en de Toronto Maple Leafs. De ploeg uit Canada won het duel met 7-4. John Tavares en Auston Matthews scoorden ieder twee keer. De San Jose Sharks wonnen met liefst 8-2 van Philadelphia, Vancouver en Carolina scoorden acht keer (3-5), Columbus en Colorado zeven keer (5-2). Auston Matthews zet daarbij nogal historische cijfers neer.

Als er veel gescoord wordt...

zijn er ook veel mooie doelpunten. Bijvoorbeeld deze van Lindholm, met voorbereiding van Johnny Gaudreau.

Ook was er het...

eerste doelpunt in de NHL in 1993 dagen van Ilya Kovalchuk. Hij speelde natuurlijk de afgelopen vijf jaar in de KHL, maar is nu terug in de NHL. De Russische sterspeler deed dit uitgerekend tegen de Winnipeg Jets, de club waar hij nog altijd een aantal clubrecords van bezit. Dat gebeurde overigens wel in de tijd dat de huidige Jets nog de Atlanta Thrashers waren.