Para Ice hockey 3

9 oktober 201814:00

Door marketing@ijshockeynederland.nl

Boost voor para ice hockey

Gehandicaptensport Nederland en IJshockey Nederland slaan de handen in elkaar

Gehandicaptensport Nederland en IJshockey Nederland slaan de handen in elkaar om Para ice hockey nadrukkelijker op de kaart te zetten. Doel is om tot een landelijke competitie te komen.

Ontstaan in Zweden

Para ice hockey stond vroeger ook wel bekend onder de naam sledgehockey en is begin jaren zestig in Zweden ontstaan. Het lijkt enorm veel op ijshockey, alleen niet op schaatsen maar op een speciale slee. Spelers gebruiken prikstokken met daaraan vast een stick om te bewegen op het ijs en de puck te spelen. De sport maakt deel uit van de Winter Paralympics.

Op dit moment wordt de sport al gespeeld in Amsterdam en Dordrecht. 'We willen dit graag laten groeien, zowel op recreatief als competitief niveau. Het is belangrijk dat mensen met een lichamelijke beperking bewegen en deelnemen aan de maatschappij. Het is goed als daarvoor meer opties komen in de winter', zo melden Gehandicaptensport Nederland en IJshockey Nederland in een gezamenlijke verklaring.

Meerjarenplan

Para ice hockey moet op recreatief en competitief niveau gaan groeien. Door de krachten te bundelen denken Gehandicaptensport Nederland en IJshockey Nederland de sport een belangrijke duw in de rug te geven.

Daartoe is een meerjarenplan opgesteld, waarbij al dit najaar op een aantal ijsbanen instuifdagen worden georganiseerd waar mensen kennis kunnen maken met Para ice hockey. Na de jaarwisseling komen er meer van deze clinics en wordt de vorming van teams gestimuleerd. Aan het einde van het jaar moet er een eerste toernooi worden georganiseerd.

Paralympisch Winterspelen 2026

Voor 2020 wordt er gerekend op verdere groei en de organisatie van een eerste competitie op +/-. 6 tot 8 ijsbanen. Dat jaar moet ook een topsporttraject van start gaan, dat ertoe moet leiden dat Nederland in 2026 met een team gaat deelnemen aan de Paralympische Spelen.

'Het is een ambitieuze planning, maar door gebruik te maken van de kracht van beide organisaties hebben we er vertrouwen in dat we de planning gaan halen. Hierbij rekenen we dan ook op de steun van NOC*NSF. We hopen de komende maanden op veel enthousiasme rond de ijsbanen voor deze fantastische sport', aldus Rob van Rijswijk, directeur van IJshockey Nederland

Delen