Kampioen Wit Rusland

6 april 202008:00

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Toch een kampioen, de NHL in Noord-Dakota en een opmerkelijke trainingspartner

In de Morning Skate vandaag aandacht voor de overstap van Jay Huisman naar Den Haag, voor de optie om het NHL-seizoen zonder publiek uit te spelen in Noord-Dakota, voor de kersverse landskampioen van Wit-Rusland, voor de OHL-draft, een opmerkelijke trainingspartner voor Ryan O'Reilly en nog veel meer.

De Nederlandse vrouwenploeg...

zou nu bezig zijn met de laatste voorbereidingen richting het langverwachte Division IA-toernooi in Frankrijk. De eerste wedstrijd van Nederland stond voor 12 april op het programma en zou tegen Zweden zijn. Helaas is het WK afgelast en zullen de vrouwen een jaar moeten wachten op een historisch kampioenschap.

Den Haag blijft...

bouwen aan de selectie van volgend seizoen. Afgelopen weekeinde maakte de club bekend dat Jay Huisman de overstap maakt vanuit Zoetermeer naar de de buurman.

Lees er hier meer over >>>

In Wit-Rusland is het...

ijshockey voorbij. Niet vanwege het coronavirus, maar omdat de finaleserie beslist is en de kampioen bekend is. Yunost Minsk won de vijfde wedstrijd in overtime en pakte daarmee de negende landstitel in Wit-Rusland. Maxim Parfeyevets scoorde het gouden doelpunt.

Foto: Belarushockey.com

Er blijft speculatie...

over een doorstart van het NHL-seizoen. De Canadese televisiezender Sportsnet brengt vandaag het verhaal dat het seizoen mogelijk op Ă©Ă©n locatie zonder publiek wordt afgespeeld. Daarvoor zou de Ralph Engelstad Arena in Grand Forks in North Dakota, waar in 2005 de World Juniors werden gehouden, in beeld zijn. North Dakota behoort tot de dunst bevolkte gebieden in de Verenigde Staten en de hal is van een goed kaliber. Deze week zou er overleg zijn tussen de NHL en de spelersvakbond over mogelijke locaties.

Lees het hele artikel hier >>>

De Amerikaanse president...

Donald Trump sprak met de bazen van de grote Noord-Amerikaanse sportcompetities, waaronder de NHL. Hij stelde daarin te hopen dat het in augustus of september weer mogelijk is voor sportclubs om wedstrijden met publiek te organiseren. Hij rekent er in ieder geval op dat de NFL in september gewoon op schema kan beginnen, schrijft Adam Scheffer van ESPN op basis van bronnen.

Intussen draaien de molens..

van het ijshockey op de achtergrond gewoon door. Zo werd in de Ontario Hockey League gewoon een draft gehouden. In totaal werden 228 Canadezen, 69 Amerikanen, twee Russen en een Chinees gedraft in de competitie. Het gaat hierbij om spelers van vijftien of zestien jaar die in Ontario wonen of de Amerikaanse staten Michigan, Pennsylvania en New York. Er zijn in Canada drie Major junior-leagues. Naast de OHL zijn dat de WHL en de QMJHL voor respectievelijk West-Canada en Quebec en de Maritieme provincies van het land.

De namen uit deze draft...

komen over een paar jaar vaak weer naar voren als de NHL-draft plaatsvindt. De North Bay Battalion had de eerste pick en koos de 16-jarige verdediger Ty Nelson. De tweede pick was voor de Niagara IceDogs. Zij pikten center Pano Fimis. Beide spelers zijn teamgenoten bij de Toronto Jr. Canadiens. Soms komen er in de draft ook bekende namen voor, zoals Maxim Namestnikov, de jongere broer van Colorado-aanvaller Vladislav.

De draft gebeurt..

al jaren online. Er is dus geen grote zaal met talentvolle ijshockeyers, familie en agents. Maar toch was het dit jaar anders dan anders. Clubs mochten de draft niet vanuit hun kantoor doen en alle betrokkenen moesten zich houden aan de voorschriften om op tenminste een ijshockeystick afstand van elkaar te blijven. Op 22 april is de draft in de WHL en op 6 juni in de de liga in Quebec.

Een chat van New York Rangers...

prospect K'Andre Miller via de app Zoom werd afgelopen vrijdag gehackt, waarna de 20-jarige verdediger werd geconfronteerd met racistische taal. De zaak is door zowel de New York Rangers als de NHL veroordeeld.

Auston Matthews is...

een van de beste doelpuntenmakers in de NHL, Justin Bieber is een groot fan van zijn club de Toronto Maple Leafs. Het tweetal was afgelopen weekeinde samen live op Instagram en de wereld kon hun gesprek volgen. Het ging daarbij onder meer om de Netflix-documentaire Tigers King, maar Bieber slaagde er ook in te achterhalen wie de twee favoriete spelers allertijden van Matthews zijn: Shane Doan en Patrick Kane.

Intussen zijn de spelers..

nog altijd in quarantaine. Dus moet er thuis gewerkt worden aan fitness. Ryan O'Reilly heeft een wel heel bijzondere trainingspartner.