Tilburg Trappers in actie tegen Herner EV
Tilburg Trappers in actie tegen Herner EV — © Arie Leeuwesteijn

16 oktober 202006:59

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Trappers vastbesloten, Joe Thornton en Duitse internationals

In de Morning Skate op deze vrijdag vooral veel aandacht voor de ontwikkelingen rond Tilburg Trappers, dat vastbesloten is aan het Oberliga-seizoen te beginnen. Verder aandacht voor de nieuwe clubs van enkele prominente Duitse internationals, de opmerkelijke nieuwe club van Joe Thornton en nog veel meer.

Tilburg Trappers is vastbesloten...

op 6 november aan het nieuwe Oberliga-seizoen te beginnen. De club heeft dinsdagavond vooralsnog de laatste normale trainingen afgewerkt en zet deze nu in aangepaste vorm voort, waarbij de regels vanuit de overheid worden aangehouden. Brabants Dagblad meldt dat de club ook nadenkt over trainingen in Duitsland.

De Duitse ijshockeybond...

publiceerde eerder deze week het speelschema voor het komende seizoen in de Oberliga Nord. Trappers opent met een uitwedstrijd bij Hannover Indians en heeft voor twee dagen later een thuiswedstrijd tegen nieuwkomer Hammer Eisbären op het programma staan.

Die laatste wedstrijd mag...

volgens de huidige regels niet gespeeld worden in Stappegoor. De club maakte eerder al bekend te streven naar een uitzondering op de regels zoals die door de overheid zijn gesteld. In Brabants Dagblad wordt dit door Trappers-directeur Ruud van Baast nog een keer bevestigt. 'We hebben ons aangesloten bij onder meer de hockeybond en de basketbalbond, die via NOC*NSF alsnog proberen om sporters die op professionele wijze actief zijn, uit te zonderen van de algemene beperkende regels.'

Datzelfde NOC*NSF streeft...

naar uitzonderingen voor tussen de tien en vijftien topcompetities in Nederland. Volgens de huidige regels zouden alleen de Eredivisie en Eerste Divisie in het voetbal van start gaan. Inmiddels is een uitzondering gemaakt voor het hoogste niveau voor vrouwenvoetbal, hoewel dat onder de amateurtak van voetbalbond KNVB valt.

Daaruit trekt de centrale organisatie...

achter de sport in Nederland de conclusie dat 'het logisch zou zijn deze uitzonderingspositie ook snel voor de topcompetities in de andere takken van sport mogelijk wordt. Vanzelfsprekend onder dezelfde stringente voorwaarden. Daarmee zou Nederland ook weer in de pas lopen met het merendeel van de andere landen in de Europese Unie.'

Lees hier de brief van NOC*NSF aan staatssecretaris Tamara van Ark >>>

De onzekerheid over het begin...

van de DEL in Duitsland zorgt voor opmerkelijke verschuivingen in de selecties, waarbij Duitse internationals een plek zoeken om fit te blijven. International Marcus Weber speelt voorlopig voor zijn jeugdclub SC Riessersee uit de Oberliga Süd. Zijn collega Felix Schütz wordt door Keulen tot het einde van het jaar uitgeleend aan DEL2-club EV Landshut, Marcel Brandt van Straubing Tigers gaat zelfs op het vierde niveau van start bij EV Dingolfing in zijn geboorteplaats.

De IceFighters uit Leipzig...

nemen afscheid van Patrick Raaf-Effertz, die vier jaar lang een vaste waarde was in de ploeg. De aanvaller heeft besloten per direct zijn loopbaan te beëindigen. De club handelde snel en legde de 29-jarige Robin Slanina vast, een Tsjech met een Duits paspoort die vorig jaar nog voor Duisburg spelde in de OBerliga en in 38 wedstrijden tot 26 punten kwam.

HC Davos heeft een opmerkelijke...

versterking aan de selectie toegevoegd. Het gaat om de 41-jarige Joe Thornton, veteraan van ruim 1600 NHL-wedstrijden en voormalig captain van de Boston Bruins en San Jose Sharks. Hij speelt tot het begin van het nieuwe NHL-seizoen in Zwitserland. Thornton beschikt over een Zwitserse pas en geldt dus niet als import. Voor hem is het een terugkeer bij een club die hij goed kent.

Intussen blijft covid-19...

wereldwijd impact hebben op het ijshockey. De hoogste jeugdliga in Quebec was als enige begonnen aan het seizoen, maar voorlopig wordt er in Franstalig Canada niet gespeeld. Te veel gebieden zijn rood gekleurd, waardoor voorlopig niet gespeeld kan worden. De meeste teams in het Atlantische deel van Canada die in de QMJHL spelen blijven onderling wel spelen. De Western Hockey League overweegt op dit moment om in januari te gaan beginnen.