Een wedstrijd in de Beneliga
Een wedstrijd in de Beneliga — © IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

16 september 202006:41

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Uitstel, afstel en spelers achter de kassa

In de Morning Skate vanmorgen aandacht voor het uitstel van de beslissing over de Beneliga, voor de beslissing in het VK om juist in ieder geval dit jaar niet meer te beginnen, voor versoepelingen in Duitsland, een nieuwe import voor Rostock, ijshockeyers achter de kassa in Hannover en de jongste ontwikkelingen in de NHL.

De clubs in de Beneliga hebben...

gisteravond overlegd over een mogelijke start van de competitie op 1 december. De Nederlandse deelnemers gaven echter aan dat ze extra tijd nodig hebben om te onderzoeken of het mogelijk is om binnen de huidige beperkingen op een verantwoorde wijze aan de grensoverschrijdende competitie te beginnen. Derhalve is ervoor gekozen uitstel te vragen tot 30 september.

Lees hier meer over het besluit >>>

Voorzitter Harry Vlaardingerbroek van...

Cairox Hijs Hokij Den Haag geeft op de eigen website van de club een toelichting. 'Sommige clubs hadden de stekker eruit moeten trekken als er vandaag een beslissing moest vallen. Ook voor ons is het een re√ęle optie dat de competitie uiteindelijk niet wordt uitgespeeld als het echt niet haalbaar blijkt te zijn. De financi√ęle impact en de risico‚Äôs voor de clubs zijn groot. Dat moeten we echt niet onderschatten. Wel willen wij maximaal alle mogelijkheden onderzocht hebben voordat wij een definitief besluit nemen.'

In het Verenigd Koninkrijk is...

het besluit al wel gevallen. De EIHL, de hoogste professionele liga in het land, heeft het komende seizoen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De beperkingen vanwege het toelaten van toeschouwers zorgen voor te veel financi√ęle zorgen bij de clubs. Pas als tenminste 75 procent van de kaartjes mag worden verkocht, is een gezonde exploitatie mogelijk. Als er nog gespeeld wordt, is dat op zijn vroegst vanaf eind januari.

Iets beter nieuws is er in Duitsland...

waar op nationaal niveau nieuwe afspraken zijn gemaakt over de aanwezigheid van publiek. Onder strenge voorwaarden is het straks landelijk toegestaan om 20 procent van de capaciteit van een sportstadion te verkopen. Het betreft een test die gaat lopen tot eind oktober. Daarna wordt er ge√ęvalueerd. Voorlopig alleen publiek van de thuisploeg, alle tickets zijn daarbij op naam en er wordt vooralsnog geen alcohol geschonken. Als er lokaal een corona-uitbraak is, komen er op lokaal niveau weer strengere beperkingen. De nieuwe regels gelden voor alle profcompetities in Duitsland.

Rostock Piranhas heeft een...

belangrijke slag geslagen op de transfermarkt. De club uit de Oberliga Nord heeft 31-jarige Canadese aanvaller Matthew Pistilli aangetrokken. De forward kwam drie seizoen uit voor Frankfurt in de DEL2, waarin hij telkens gemiddeld meer dan een punt per wedstrijd scoorde. Vorig jaar kwam hij uit voor Esbjerg in de Deense competitie, waar hij in 43 wedstrijden tot 14 goals en 20 assists kwam.

Spelers van Hannover Indians...

zitten op vrijdag 25 en zaterdag 26 september achter de kassa bij een lokale vestiging van drogisterijketen dm en supermarkt Rewe. Daarbij schenken de bedrijven 10 procent van de dagomzet aan de clubs. In de winkels zijn ook allerhande winacties en andere activiteiten. Verschillende spelers draaien een uur lang kassadienst tussen 12.00 en 16.00 uur. De retailbedrijven willen de club hiermee in de moeilijke coronatijd ondersteunen.

De Florida Panthers nemen afscheid...

van assistent-coach Mike Kitchen. Een reden werd daarvoor niet gegeven, maar volgens de Canadese sportzender TSN zou de coach in januari een speler geschopt hebben in de bank. Dit gebeurde nadat een speler een waterfles naar de bank gooide, waardoor Kitchen doorweekt raakte. Kitchen maakte al geen deel uit van de coaching-staf van de Panthers tijdens de serie tegen New York Islanders in Toronto kort na de herstart.

De Calgary Flames gaan door....

met Geoff Ward als hoofdcoach. Hij werd in november tot interim-coach benoemd na het vertrek van Bill Peters en gidste de ploeg naar de 25 overwinningen in 43 wedstrijden in de reguliere competitie, alsmede een zege op de Winnipeg Jets tijdens de kwalificatieronde na de herstart van de NHL.

Verdediger Jonas Brodin heeft...

een contract voor zeven jaar met een totale waarde van 42 miljoen dollar getekend bij de Minnesota Wilde. De 27-jarige verdediger had 2 goals en 26 assists tijdens het afgelopen seizoen. Hij werd in 2011 door Minnesota gedraft en speelde al 555 wedstrijden voor de club.

De New York Islanders hebben...

de serie tegen de Tampa Bay Lighting verlengd door in de tweede overtime met 2-1 te winnen. De best-of-seven staat daarmee op 3-2 in het voordeel van de ploeg uit Florida. Jordan Eberle scoorde het winnende doelpunt voor de Islanders. Het volgende duel wordt morgennacht gespeeld. Door de zege van de Islanders moet Dallas Stars langer wachten op de vraag wie de tegenstander wordt in de finale.