Wouter Sars U20 Korea
— © Thijs de Witte

30 januari 202009:14

Door Joep Meijsen

Morning Skate: Vierklapper, verplaatsing en een kiviet

In de Morning Skate vanmorgen natuurlijk uitgebreid aandacht voor de U20 in Zuid-Korea, die gisteren hun eerste punten pakten en vandaag de eerste rustdag hebben. Verder onder meer nieuws over de U18, over een comeback en een speciaal shirt bij Flyers, zeges voor Giovanni Vogelaar, Mike Dalhuisen en Steve Mason en twee sensationele saves in de NHL.

De U20-mannen van Oranje...

wonnen gisteren hun tweede wedstrijd overtuigend van Kroatiƫ. Waar vorig jaar nog met 7-0 werd verloren, volgde nu een 2-7 overwinning. Wouter Sars had een vierklapper, inclusief een loepzuivere hattrick, terwijl ook Tijn Jacobs, Jay Huisman en Mike Collard succesvol waren. Delaney Hessels tekende voor vier assists.

Lees hier het uitgebreide wedstrijdverslag met reactie van Theo van Gerwen >>>

Ook de jonge Belgen...

speelden een sterke wedstrijd en maakten het Zuid-Korea, dat een dag eerder nog ruim van Nederland had gewonnen, knap lastig. Het werd uiteindelijk 5-3 in het voordeel van Zuid-Korea. Basim Laeremans, Jeffie Versin en Oscar Delbrassine scoorden de de Belgische goals.

De stand na twee speeldagen

laat zien dat China en Zuid-Korea de enige twee nog ongeslagen ploegen zijn. Met Nederland en Kroatiƫ op 3 punten. Belgiƫ en Israƫl zijn nog puntloos, waarbij vooral het doelsaldo van Israƫl wel erg opvalt. EƩn goal voor en 28 tegen na twee wedstrijden. Vandaag is een rustdag en vrijdagmorgen volgt dan de ijsderby der lage landen als Nederland en Belgiƫ elkaar tegenkomen op het WK.

Screenshot 2020 01 30 Iihf Standings 2020 Iihf Ice Hockey U20 World Championship Division Ii Group B

Voor de U18 van Nederland...

geldt dat de ploeg moet afwachten waar het komende WK gespeeld gaat worden. Dit toernooi zou oorspronkelijk in Tianjin, China worden gespeeld maar wordt verplaatst naar een alternatieve locatie. Vanwege de uitbraak van een besmettelijk virus in het land worden echter alle sportevenementen in China afgelast. De andere landen, waaronder Nederland, krijgen nu de kans om de organisatie op zich te nemen.

Kevin Nijland...

maakt komend weekeinde in ieder geval een tijdelijke comeback bij Heerenveen. Hij keerde onlangs terug van een lange reis en vervangt in de selectie Pim van der Meulen die met Oranje in Zuid-Korea is. Nijland traint de rest van het seizoen mee met de selectie van Mike Nason, maar speelt zijn wedstrijden in principe in de Eerste Divisie, tenzij hij nodig is bij het team in de Beneliga.

De wedstrijd van Flyers...

tegen Antwerpen van komende zaterdag staat in het teken van het Agrarisch Natuurfonds Friesland. Derhalve draagt de thuisploeg speciale shirts die na afloop geveild worden. Deze instantie zet zich onder meer in voor weidevogels in de noordelijke provincie. De speciale shirts van Flyers zijn dan ook voorzien van de afbeelding van een kievit in plaats van de traditionele arend.

Giovanni Vogelaar had...

gisteravond een assist voor EC Bregenzerwald in hun 6-1 overwinning op het hoger op de ranglijst geplaatste Gheirdena uit Italiƫ. Het was de eerste zege voor de ploeg van de Nederlandse international sinds 27 december. Voor Vogelaar was het zijn zestiende assist van het seizoen.

Bekijk hier highlights van de wedstrijd >>>

Ook voor Mike Dalhuisen en...

Poprad was er een mooie overwinning. De ploeg klopte koploper Slovan Bratislava met 2-4. Dalhuisen had vijf schoten op doel in het duel, maar kwam niet tot scoren. Hij liep ook tegen vier strafminuten op. Door de zege handhaaft Poprad zich op de vierde plaats van de ranglijst in de Tipsport Liga, het hoogste niveau in Slowakije.

Steve Mason en...

EHC Winterthur boekten dinsdag ook weer een keer een overwinning, waarmee een serie nederlagen werd doorbroken. Tegen de nummer laatst van de tweede divisie in Oostenrijk, Ticino Rockets, werd met 7-1 gewonnen.

In de NHL...

was er vannacht een overwacht fel knokpartijtje tussen Sean Monahan en Ryan Nugent-Hopkins. Ouderwets...

John Gibson van de Anaheim Ducks..

maakte een weergaloze save tegen Arizona.

Maar het kan altijd...

nog net iets beter...