Final Four 2019 Flyers Devils goal Houkes

19 augustus 202013:09

Door Joep Meijsen

Nederlandse Beneligaclubs stellen seizoenstart uit

De Nederlandse deelnemers aan de Beneliga hebben hun seizoenstart met enkele maanden uitgesteld. De grensoverschrijdende competitie begint daardoor op zijn vroegst op 1 december.

Dat hebben de clubs, de betrokken bonden en de Beneliga-organisatie afgelopen maandag in een gezamenlijk overleg besloten. Het nieuws zou vanavond collectief naar buiten worden gebracht, maar kwam vanmorgen via Leeuwarder Courant al op straat te liggen. Het besluit betreft Den Haag, Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Zoetermeer. Zij zien op dit moment geen mogelijkheden om op een verantwoorde wijze aan het seizoen te beginnen en hebben meer tijd nodig.

Voor de Belgische deelnemers aan de Beneliga geldt dat zij in principe in oktober wel aan het seizoen beginnen. Zij gaan waarschijnlijk beginnen met de bekercompetitie. In Nederland lijkt het er zoals de regelgeving er nu voorstaat dat het overige ijshockey, Eerste Divisie, jeugd en recreatie, wel op tijd kan beginnen. Nadere informatie daarover volgt nog. Voor de Beneliga-ploegen zorgen de beperkingen op het toelaten van publiek vanwege de 1,5-metersamenleving echter voor te veel financiële onzekerheden.

De Nederlandse clubs nemen nu enkele weken de tijd om de ontstane situatie nader te bekijken. Medio september moet dan definitief duidelijk worden of het inderdaad mogelijk is om op verantwoorde wijze op 1 december te gaan spelen. De Oberliga, waar Tilburg Trappers in uitkomt, houdt vast aan de eerder aangekondigde startdatum van 16 oktober.

De Nederlandse clubs zijn niet de enige die kiezen voor een latere start van het seizoen. In Duitsland hebben zowel de DEL als de DEL2 al voor uitstel gekozen. Ook in onder meer Zwitserland en Groot-Brittannië is sprake van uitstel met enkele weken of maanden. In Noord-Amerika speelt de NHL zijn seizoen af zonder publiek op twee afgesloten locaties. Lagere profcompetities hebben er ook voor gekozen voorlopig niet te beginnen.

Meer informatie en reacties later...