1 augustus 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 01/08

Het zijn drukke tijden voor de NHL. Afgelopen vrijdag werd de entry draft afgewikkeld en maandag komt een enorm aantal spelers beschikbaar op de vrije markt. En daar zitten een paar hele grote namen tussen. Een overzicht van de belangrijkste zaken.

In plaats van het grote evenement dat het normaal is, werd de NHL entry draft van vrijdag relatief bescheiden afgehandeld in de feestzaal van een hotel in Ottawa. En het verliep allemaal weinig verrassend. De Pittsburgh Penguins gebruikten hun draftpick om wonderboy Sidney Crosby aan hun selectie toe te voegen.

De Mighty Ducks of Anaheim kregen geen interessante ruilaanbiedingen voor hun draftpick en mochten dus als tweede kiezen. Enigzins verrassend werd Bobby Ryan, forward bij Owen Sound in de OHL, gekozen. In de officiele rankings was hij als vierde of vijfde pick getipt. Verdediger Jack Johnson, van het Amerikaanse U18 team, ging als derde pick naar Carolina.

In de rest van de picks verschoven enkele spelers wel wat omhoog en omlaag, maar echte verrassingen bleven uit. Een aardig verhaal is nog wel dat Calgary Flames GM Darryl Sutter zijn eigen zoon Brett in de zesde ronde van de draft koos. Toeval wil dat vader en zoon daarmee op exact dezelfde plek zijn gedraft: de 179e.

Alhoewel de Mighty Ducks hun tweede pick niet geruild kregen, werd er wel degelijk geschoven in de draftvolgorde. In de eerste ronde verhandelde Atlanta eerst de achtste pick naar San José en kreeg daarvoor onder andere de 12e pick in handen. Deze werd weer doorgeruild aan de New York Rangers voor onder andere de 16e draftpick.

De Minnesota Wild ruilden hun pick in de vierde ronde, de 95e pick, met Ottawa voor center Todd White. Voor de Sens was het een mogelijkheid om salaris te dumpen. Center Cody Bass werd met de verkregen pick gedraft.

De Toronto Maple Leafs gaven een draftpick in 2006 aan de Carolina Hurricanes in ruil voor de rechten op forward Jeff O'Neill. De 29-jarige Canadees werd in 1994 als vijfde gedraft door de Hartford Whalers. Hij speelde zijn hele carriere voor de franchise die in 1997 naar Carolina verhuisde. O'Neill kende daar zeer succesvolle seizoenen, maar scoorde in 2003-04 slechts 34 punten in 67 wedstrijden. Hij heeft nog een doorlopend contract voor twee seizoen, waarin hij 'slechts' 3 miljoen dollar zal verdienen. O'Neill had vorige week in de pers al aangegeven graag naar Toronto te willen.

En maandag wordt dan ook nog eens een blik free agents opengetrokken. De grootste selectie aan spelers ooit komt vrij op een onvoorspelbare markt. Door de nieuwe CAO hebben GM's maar beperkt geld te besteden. Het is dus ook totaal onvoorspelbaar wie waar, voor welk geld zal tekenen.

En dat op een markt waar spelers als Peter Forsberg, Markus Naslund, Mike Modano, Alexei Kovalev, Ziggy Palffy, Paul Kariya, Teemu Selanne en Miroslav Satan beschikbaar zijn. Verder zijn blueliners als Scott Niedermayer, Sergei Gonchar, Brian Rafalski en Adam Foote beschikbaar om teams in de verdediging te completeren.

Feit is dat geen enkele speler meer dan 7,8 miljoen dollar mag verdienen onder de nieuwe regels. En teams moeten hun totale salaris onder de 39 miljoen dollar houden. Er zal dus door de clubs niet enorm met geld gesmeten kunnen worden. De verwachting is zelfs dat supersterren niet veel meer dan vijf miljoen dollar geboden zullen krijgen, omdat er komend jaar nog veel meer interessante spelers op de vrije markt komen.

Het is dus twijfelachtig of vanavond direct al tientallen spelers nieuwe contracten zullen tekenen. De eerste overeenkomsten zullen echter wel de toon zetten voor de overblijvende spelers.