4 augustus 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 04/08

Een nieuwe dag, nieuwe transfers. De NHL spelersmarkt is deze week bijzonder actief te noemen. Woensdag tekenden onder andere grote sterren als Peter Forsberg, Markus Naslund en Jarome Iginla nieuwe contracten. Een overzicht van de belangrijkste zaken.

Fans in Denver treuren: Peter Forsberg vertrekt bij de Colorado Avalanche. De 32-jarige Zweedse ster tekende een contract van twee jaar bij de Philadelphia Flyers, de club die hem in 1991 als zesde drafte. Forsberg won in negen seizoenen bij de Avalanche twee Stanley Cups. In 2002-03 kreeg hij de Hart Trophy als League MVP. Met team Zweden won hij 1994 Olympisch goud.

Met het aantrekken van Forsberg zit Philadelphia boven het salarisplafond van 39 miljoen dollar. Er zal dus nog gesneden moeten worden in de kosten. Volgens insiders zou Jeremy Roenick naar de Kings getrade worden. Roenick staat in de NHL bekend om zijn weinig genuanceerde uitspraken in de media.

Ondertussen bouwen de Pittsburgh Penguins onverstoorbaar door aan een sterk team. Voor het eerst in jaren begaf het team uit de Staalstad zich op de markt voor free agents en maakte direct een klapper. Sergei Gonchar stond in de belangstelling van meerdere teams, maar koos voor een vijfjarig contract in Pittsburgh. De aanvallende verdediger staat bekend om zijn harde slapshot en uitstekende passes. Hij komt in een team met toptalenten Marc-André Fleury, Evgeni Malkin en Sidney Crosby.

En ook de Columbus Blue Jackets sloegen nog toe. Nadat ze dinsdag topdefence Adam Foote hadden aangetrokken, werd woensdag verdediger Bryan Berard vastgelegd. Daarmee begint de verdediging van de Blue Jackets zeer potente vormen aan te nemen. In de aanval beschikt Columbus over talenten Rick Nash en Nikolai Zherdev. Berard zou overigens tijdens de lockout bij Amsterdam in de Nederlandse eredivisie komen spelen, maar tekende uiteindelijk een contract in Zwitserland.

De New York Islanders haalden febegeerd free agent Miroslav Satan binnen. De makkelijk scorende Slowaak wordt daarmee teamgenoot van Alexei Yashin. Hij tekende een contract voor drie jaar bij de Islanders.

Michael Peca vertrekt echter van de Islanders naar de Edmonton Oilers. De Islanders krijgen forward Mike York ervoor in de plaats terug. Peca won twee keer de Frank J. Selke Trophy als beste verdedigende forward. In 2003-04 was hij goed voor 40 punten in 76 wedstrijden. Peca is een basisspeler bij het nationale team van Canada en was assistent-captain tijdens de Olympische spelen van 2002.

De Montreal Canadiens haalden verdediger Mathieu Dandenault binnen en wisten winger Alexei Kovalev te behouden. Dandenault is een voormalig Detroit Red Wing en won drie Stanley Cups in Hockeytown USA. De getalenteerde Kovalev kreeg meerdere aanbieding, waaronder een bod van Pittsburgh, maar besloot in Montreal te blijven. Volgens eigen zeggen voelt hij zich daar thuis.

Twee gewilde captains blijven bij hun respectievelijke teams. Markus Naslund verlengde zijn contract in Vancouver met drie jaar, terwijl Jarome Iginla voor eenzelfde periode in Calgary zal blijven. De 32-jarige Naslund zal 18 miljoen dollar gaan verdienen. Iginla krijgt in drie jaar 21 miljoen dollar, Ă©Ă©n van de hoogste salarissen onder de nieuwe CAO. Alleen Jaromir Jagr, Alexei Yashin en Keith Tkachuk verdienen op dit moment meer.