5 augustus 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 05/08

De gebroeders Niedermayer spelen voor het eerst samen bij een NHL-team en de Columbus Blue Jackets werken verder aan een sterk team. Dit en meer in deze aflevering van NHL Slapshots op ijshockey.com.

Scott Niedermayer vertrekt na 13 seizoenen bij de New Jersey Devils. De Canadese verdediger tekende donderdag een contract bij de Mighty Ducks of Anaheim. In New Jersey won hij drie Stanley Cups en werd in 2004 uitgeroepen tot beste verdediger in de NHL.

Zijn jongere broer Rob Niedermayer verlengde gisteren zijn contract bij de Mighty Ducks, waardoor de twee voor het eerst sinds 1989 in hetzelfde clubteam spelen. Zij speelden sinds die tijd alleen bij team Canada voor hetzelfde team. Scott gaat de komende vier jaar bijna zeven miljoen dollar per seizoen verdienen, terwijl zijn jongere broer over diezelfde periode in totaal acht miljoen dollar opstrijkt.

Het vertrek van Scott Niedermayer leverde bij de New Jersey Devils een gapend gat in de verdediging op. De Devils legden direct drie verdedigers vast. Brian Rafalski verlengt zijn verblijf in New Jersey, terwijl Vladimir Malakhov en Dan McGillis nieuw zijn.

De 36-jarige Malakhov speelde in 1999-2000 al 17 wedstrijden voor de Devils en won met dat team de Stanley Cup. Het seizoen daarop vertrok de Rus naar de New York Rangers. Daar speelde hij vier seizoenen en maakte het 2003-04 seizoen af met 6 wedstrijden in Philadelphia. De ervaren verdediger won in 1992 goud en in 2002 brons op de Olympische spelen.

McGillis begon zijn NHL-carriere met twee seizoenen bij Edmonton en speelde daarna zes seizoenen bij Philadelphia. Na een kort verblijf in San Jose speelde hij de laatste twee seizoenen in Boston. De 33-jarige Canadees zou in geen enkele verdediging misstaan en zal van grote waarde zijn voor de Devils.

De Columbus Blue Jackets hebben duidelijk grootse plannen voor het nieuwe seizoen. Nadat eerder deze week de verdediging werd uitgebreid met ster-veteranen Adam Foote en Bryan Berard, werd gisteren goalie Martin Prusek aan de opstelling toegevoegd. De 29-jarige Tsjech was de afgelopen drie jaar een belofte voor de toekomst in Ottawa, maar kon nooit een basisplaats veroveren. In Columbus zal hij met Marc Denis en Fred Brathwaite moeten strijden om de plek op doel.

Zoals de geruchtenstroom gisteren al meldde, is Jeremy Roenick naar LA vertrokken. De 35-jarige center is het slachtoffer van het aantrekken van Peter Forsberg door Philadelphia. Het team moest ruimte maken en aangezien Roenick komend seizoen vijf miljoen dollar gaat kosten was hij een logische keuze.

roenick_skills_pumped_194x220.jpgRoenick staat in de NHL niet alleen bekend om zijn uitgesproken meningen. De hardwerkende center kreeg in 2004 een puck in zijn gezicht waardoor hij zijn kaak brak en een hersenschudding opliep. Zes weken later stond hij alweer op het ijs om de Flyers naar de Stanley Cup finale te leiden. In drie seizoenen Philadelphia was hij goed voor 67 goals en 106 assists. Hij speelde negen keer in het NHL Allstar Team.