8 augustus 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 08/08

De stroom aan nieuwsberichten vanuit de National Hockeky League blijft maar doorgaan. In deze aflevering van NHL Slapshots nieuws over Wayne Gretzky, de Pittsburgh Penguins, Alexander Ovechkin en meer.

De historisch topscorer in de NHL staat komend seizoen weer op de gamesheets. Niet als speler, maar als coach. Wayne Gretzky wordt vanmiddag voorgesteld als de nieuwe coach van de Phoenix Coyotes. Gretzky was al een tijd gedeeltelijk eigenaar van de franchise. Er werd al maanden gespeculeerd over de aanstelling van Gretzky, maar hij hield de boot steeds af. Hij wilde pas een beslissing nemen als er een nieuwe CAO op tafel lag.

De Pittsburgh Penguins weten van geen ophouden. Nadat de Pens het team vorige week al met Sergei Gonchar versterkten, hebben ze nu ook een sterke forward binnengehaald. De Slowaak Zigmund Palffy zal de lineup van onder andere Mario Lemieux, Mark Recchi en Sidney Crosby komen versterken. De 33-jarige Palffy pakte in 11 seizoenen NHL gemiddeld een punt per wedstrijd, met ruim 300 goals en ruim 350 assists.

Volgens insiders is Palffy een uitstekende speler voor het spelletje dat Lemieux graag speelt. De Penguins zouden een open, aanvallend spel willen laten zien komend seizoen. De Penguins waren in 2003-04 veruit het slechtste team in de NHL en kampen al jaren met grote financiele zorgen. Het recente aantrekken van Gonchar en Palffy geeft al aan wat een direct effect de nieuwe CAO op de NHL-teams heeft.

En er is nog een klein team dat afgelopen weekend een klapper maakte. De Nashville Predators wisten Paul Kariya aan de opstelling toe te voegen. De 30-jarige Canadees is een veelvuldig Allstar en international. Hij kreeg twee keer de Lady Bing Trophy en won Olympisch goud en zilver. Hij speelde negen seizoenen in Anaheim, waar hij in 606 wedstrijden 669 punten verzamelde. In 2003-04 scoorde hij 37 punten in 52 wedstrijden voor de Colorado Avalanche. Hij gaat twee jaar lang 4.5 miljoen dollar verdienen.

De Chicago Blackhawks hebben ook geen leuke jaren achter de rug. Voor het nieuwe seizoen trokken de Hawks eerder al onder andere Adrian Aucoin, Martin LaPointe, Jaroslav Spacek en Matthew Barnaby aan. Afgelopen weekend tekende de Russische stergoalie Nikolai Khabibulin een vierjarig contract bij de Blackhawks.

Khabibulin was in 2003-04 een drijvende kracht achter de Stanley Cup winst van de Tampa Bay Lightning. Dat seizoen won hij 28 van zijn 54 starts met een goals-against gemiddelde van 2.33. Eerder speelde hij al voor de Winnipeg Jets en Phoenix Coyotes. Hij gaat in de komende vier jaar 27 miljoen dollar verdienen in Chicago.

De 19-jarige Alexander Ovechkin heeft een driejarig contract in Washington getekend. De Rus werd in 2004 door de Caps gedraft, maar kwam tijdens de lockout in zijn thuisland in actie. Bij Dynamo Moskou eindigde hij hoog in de topscorerslijst, ondanks het missen van 23 wedstrijden. Tijdens het WK in Oostenrijk met Ovechkin in het Russisch national team vijf goals en drie assist topscorer. Volgens de nieuwe CAO kan Ovechkin maximaal 984.200 dollar gaan verdienen komend seizoen.