25 augustus 200500:00

Door [email protected]

NHL Slapshots 25/08

Tampa Bay is dan misschien stergoalie Nikolai Khabibulin kwijt, maar na forward Vincent Lecavalier is nu ook Martin St. Louis voor langere tijd vastgelegd. Dit en meer in de NHL Slapshots van vandaag.

Martin St. Louis is een aparte speler. De kleine, snelle forward had in het eerste deel van zijn carriere moeite om Ä‚Ĺ’berhaupt een team te vinden. Vorig seizoen won hij de Stanley Cup, de Art Ross Trophy (topscorer) en de Hart Memorial Trophy (season MVP). Daarmee werd hij pas de achtste speler ooit die dat voor elkaar kreeg.

Nadat Lecavalier vorige week een vierjarig contract ter waarde van 27,5 miljoen dollar tekende, rees de vraag of er in Tampa nog wel budget was om St Louis te behouden. Door het salarisplafond van 39 miljoen dollar per seizoen per team zijn de clubs nu eenmaal beperkter in hun mogelijkheden. Gelukkig voor St Louis wist de Lightning genoeg geld vrij te maken om St Louis voor zes jaar aan zich te binden. Met het contract is een totale waarde van 31,5 miljoen dollar gemoeid.

St Louis was in 2003-04 tijdens het reguliere seizoen goed voor 38 goals en 56 assists in 82 wedstrijden. In de 23 playoff-wedstrijden voegde hij daar nog negen goals en 15 assists aan toe. In totaal tekende de Canadees al voor 109 goals en 150 assists in 364 reguliere wedstrijden in de NHL.

Inmiddels zijn veel clubs er wel uitgekomen met hun restricted free agents. Deze spelers hebben over het algemeen nieuwe contracten, zijn uitgekocht of getrade naar andere teams. Maar enkele teams en spelers komen er niet uit en stappen naar arbitrage.

Roberto Luongo is zo'n speler. De goalie van de Florida Panthers speelde in 2003-04 een ongekend goed seizoen. De 26-jarige Canadees speelt al vier seizoenen in Florida en heeft altijd indrukwekkende prestaties geleverd. De eisen van Luongo en het aanbod van de Panthers liggen momenteel ver uit elkaar. Florida biedt 2,1 miljoen dollar, terwijl Luongo graag vier miljoen dollar zou verdienen. De arbitrage-commissie heeft 24 uur om tot een uitspraak te komen.

Voor een andere goalie ziet het er minder florisant uit. Op de dag dat de Atlanta Thrasher de komst van Marian Hossa vierden, blesseerde Pasi Nurminen zich aan zijn knie. De blessure ontstond tijdens een training en is dusdanig ernstig dat de Fin mogelijk nooit meer zal kunnen spelen. Nurminen tekende twee weken geleden een nieuw tweejarig contract ter waarde van twee miljoen dollar.