4 augustus 200600:00

Door [email protected]

Nieuw vertrouwen in Flyers

Heerenveen Flyers speelt het komende seizoen waarschijnlijk toch gewoon in de Eredivisie. In een gesprek met NIJB-voorzitter Jan de Greef heeft het bestuur van Flyers dit in principe toegezegd.

Al het nieuws op een rijtje: Vakantiedienst

Dat bevestigen zowel Jan de Greef als Flyers-secretaris Jur Ester. Laatstgenoemde voerde in afwezigheid van voorzitter Johan Zijlstra het gesprek met de voorzitter van de NIJB. Komende donderdag komen de clubs bijelkaar en moeten definitief koppen met spijkers worden geslagen.

'We hebben een goed gesprek gevoerd en in principe heeft Heerenveen toegezegd in de Eredivisie te blijven spelen', zegt een opgeluchte De Greef tegen IJshockey.com. Hij geeft toe dat het geen makkelijke week was, maar hij toont zich tevreden over het feit dat Flyers zijn verantwoordelijkheid neemt.

Het besluit komt voort uit de groep bestuurders die vorige week juist besloot in de Eerste Divisie verder te gaan, niet uit de groep die deze week pogingen deed het Eredivisieschap veilig te stellen. Hoofdsponsor Vadeko heeft toegezegd nog drie jaar actief te willen zijn bij de Flyers.

In de Leeuwarder Courant legt Ester uit dat het besluit van vorige week wellicht te veel met het hart en te weinig met het verstand genomen is. 'We hebben de impact van de beslissing op onze supportersschare behoorlijk onderschat. Vandaar dat we het gesprek met De Greef zijn aan gegaan. Hij heeft nu aangeven dat de andere clubs nu allemaal een structureel vijfjarenplan willen volgen. Daar gaan we donderdag over praten en de intentie is om er dan diezelfde vergadering uit te komen.'

Het is de vraag met welke selectie Heerenveen wil gaan spelen. Verschillende beoogde imports hebben inmiddels elders onderdak gevonden. De Litouwer Dairus Pliskauskas gaat op proef naar de hoogste Finse liga, terwijl drie andere spelers in Den Haag hebben getekend. Ook beoogde back-up Martijn Maghielse gaat bij de Wolves aan de slag.

De selectie zal in ieder geval niet worden samengesteld door teammanager Karel van de Wal, die zijn functie heeft neergelegd. te krijgen. Zonder technisch manager Karel van der Wal, die zijn functie heeft neergelegd. 'Al moet ik er bij zeggen dat we hem ook niet terug zouden vragen. Maar daarom heb ik nu een speler benaderd met de vraag of hij alle jongens die bij ons zouden komen spelen vraagt of ze nog een week geduld willen hebben met het zoeken naar een andere club.'

Volgens Jan de Greef worden er waarschijnlijk voor het komende seizoen nog geen structurele veranderingen doorgevoerd. Wel is er duidelijke overeenstemming tussen alle clubs dat alleen door goede samenwerking het hele Nederlandse ijshockey verder in de lift kan komen. 'Er zijn gedachten die leven over de manier waarop de samenwerking moet worden gerealiseerd. Dat moet echter op een weloverwogen manier gebeuren. De tijd tot aan de competitie is daarvoor te kort', stelt De Greef.

De Nederlandse competitie begint waarschijnlijk dus in de eerste week van oktober gewoon met zes clubs. Dat is een grote opluchting voor de andere teams, die al driftig op zoek waren naar alternatieven. Naar alle waarschijnlijkheid betekent dit ook dat het plan voor wekelijkse samenvattingen van het ijshockey op SBS 6 ook weer tot leven is gewekt. Ook dit onderwerp ligt donderdag op de vergadertafel van het cluboverleg. Dan kan ook gesproken worden over de nog steeds bestaande interesse in België voor een gezamenlijke competitie met Nederland.