NHL brian burke 0809

29 november 200800:00

Door [email protected]

Nieuwe GM Maple Leafs

Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het zover: de Leafs hebben een nieuwe General Manager. Huidig GM Cliff Fletcher doet een stap opzij en maakt plaats voor Brian Burke. Veteraan Fletcher was gedurende het afgelopen seizoen benoemd tot GM, maar had een tijdelijke rol.

Burke is een oude rot in het Noord-Amerikaanse ijshockey. De geboren Amerikaan was eerder werkzaam als spelersagent en GM van de Hartford Whalers. Hij was tevens jarenlang werkzaam voor de NHL en meest recentelijk als de GM van de Anaheim Ducks. Bij de Ducks haalde Burke zijn meest aansprekende resultaat: het winnen van de Stanley Cup in 2007.

burke-brian-ap-081112-306.jpg

Gedurende de afgelopen maanden kwam Burke geregeld in het nieuws vanwege de vete die hij via de media uitvocht met Edmonton GM Kevin Lowe. De vete tussen de beide GM's ging over het tekenen van speler Dustin Penner bij de Oilers. Penner's contract bij de Ducks liep af waardoor de speler een ‘restricted free agent' werd. Nadat de onderhandelingen tussen de speler en de Ducks op niets uitdraaide, bood Edmonton de speler een meerjarig contract aan. Dit aanbod konden de Ducks niet evenaren, waardoor de speler vervolgens naar Edmonton vetrok. Na dit incident vochten de beide mannen via de pers geruime tijd een persoonlijke vete uit.

Het was al langer duidelijke dat Burke de meest voorname kandidaat van de Leafs was en gesprekken waren al enige tijd gaande. Sinds Burke gedurende dit seizoen zijn huidige werkgever Anaheim Ducks om ontbinding van zijn contract had gevraagd, circuleerde zijn naam al in Toronto. Naar verluidt tekende Burke voor zes jaar tegen een bedrag van drie miljoen dollar per seizoen.

Van Burke wordt verwacht dat hij het werk van Fletcher voorzet en de Maple Leafs verder terugbrengt naar de top. Naast zijn werk bij de Leafs zal Burke tevens fungeren als General Manager van het Amerikaanse ijshockeyteam op de Olympische spelen van Vancouver in 2010. Naar alle waarschijnlijkheid zal Cliff Fletcher als onafhankelijk consultant verbonden blijven aan de Leafs.