30 mei 200500:00

Door Joep Meijsen

Nieuwe Held voor Eaters

Eaters heeft een tweede nieuwe import aangetrokken. Het gaat om de 25-jarige Canadese aanvaller Ryan Held, die de afgelopen in de Canadese universiteitscompetitie speelde. Daarvoor was hij actief in de Ontario Hockey League.

Het lijkt een beetje een trend tot nu toe dit seizoen. Veel van de nieuwe imports bij Geleen, Den Haag en Tilburg zijn afkomstig uit de Noord-Amerikaanse universiteitscompetitie. Daarbij kennen de 'colleges' in de Verenigde Staten het hoogste niveau, maar het niveau in Canada gaat de laatste jaren omhoog.

Dat komt deels doordat deze universiteiten worden bezocht door spelers uit de hoogste jeugdcompetities, die geen profloopbaan kunnen of willen nastreven. Ieder seizoen in bijvoorbeeld de Ontario Hockey League geeft recht op een beurs van een jaar aan een Canadese universiteit.

De nieuwe aanwinst van Geleen speelde voor de University of Western Ontario Mustangs. In tachtig wedstrijden de afgelopen vier jaar kwam hij tot 48 goals en 60 assists. Afgelopen jaar kwam hij voor Canada uit op de Universade, de Olympische Spelen voor studenten. Dit werd gehouden in Innsbruck, Oostenrijk.

Voor zijn komst naar de universiteit speelde Ryan Held drie seizoenen in de Ontario Hockey League, wellicht de beste jeugdliga ter wereld. Hij was twee seizoenen actief voor de Kitchener Rangers, daarna nog kortstondig voor de Slt.Ste Mary Greyhounds en de London Knights. Vooral in zijn tweede seizoen bij de Rangers was hij met 31 goals en 43 assists bijzonder succesvol.

Held werd op 30 januari 1980 geboren in London, Ontario. Hij is volgens Geleen 1,88 groot en 88 kilo zwaar. In 1998 werd hij door de New Jersey Devils gekozen in de NHL draft. Dit gebeurden in de negende ronde op plaats 257.

Coach Andy Tenbult zegt in zijn nopjes te zijn met de nieuwe aanwinst. 'Hij is een allround speler; een topper, óók als mens. Ryan is een geweldige speler, die zich niet alleen op, maar ook buiten het ijs als een leider zal gedragen. Ik denk dat hij perfect past in het team dat ik voor komend seizoen voor ogen heb.'

Geleen trok eerder de Canadees Rob Sich aan, terwijl Chad Euverman, Jamie Schaafsma en Kyle Schutte hun contracten hebben verlengd.