15 augustus 200500:00

Door Joep Meijsen

Nieuwe imports bij Geleen

De selectie van Eaters Geleen krijgt steeds meer vorm. Met de Canadezen Brad McDonald en Gary Zinck trekt de club twee nieuwe buitenlanders aang, terwijl Jeffrey Mens, Christian van Sloun en Willem Kneepkens hun contract met de Limburgse eredivisionist verlengen.

Dat heeft Geleen gisteren tijdens een bijeenkomst met supporters en media bekendgemaakt. Het opmerkelijkst zijn de twee nieuwe buitenlanders. De 26-jarige Brad McDonald speelde vier jaar op redelijk niveau college ijshockey en was de laatste drie seizoenen actief in de lagere regionen van het Amerikaanse profijshockey. De aanvaller speelde bij de Knoxville Ice Bears onder meer samen met oud-Nijmegen-doelman Jason Tapp.

Het afgelopen jaar kwam hij uit voor de Huntsville Havoc in de Southern Professional Hockey League (SPHL). In 54 wedstrijden kwam hij tot 31 punten, waaronder vijf doelpunten. Een goalgetter lijkt het niet, want in geen van zijn drie profseizoenen kwam hij tot meer dan negen doelpunten. Hij weet echter wel de weg te vinden naar de strafbank met bijna driehonderd strafminuten in drie seizoenen. De SPHL geldt als een liga waar vechtpartijen populair zijn.

De andere nieuwe import, verdediger Gary Zinck, weet ook goed hoe de strafbank er van binnen uitziet. In zijn twee seizoenen op het hoogste jeugdniveau in Canada bij de Halifax Mooseheads scoorde hij ruim vierhonderd strafminuten. Zinck is ook geen doelpuntenmaker, maar geldt als een verdedigende specialist, een zogenoemde stay-at-home defenseman.

Het afgelopen jaar speelde hij 57 wedstrijden voor de Long Beach Ice Dogs uit de East Coast Hockey League. Hij kwam in die periode tot 1 goal en acht assists met 72 strafminuten. Zinck speelde in een eerder stadium van zijn profloopbaan samen met Craig Hillier, die enkele seizoenen geleden veel indruk maakte in het doel bij Geleen. Mede op diens aanraden koos Zinck voor de Nederlandse competitie.

Eerder trok Geleen al de nieuwe buitenlanders Ryan Held en Rob Sich aan. Daarnaast verlengden de Nederlands-Canadezen Chad Euverman, Jamie Schaafsma en Kyle Schutte hun contract. De club trok ook verdedigers Marc Visschers en Ray Gallagher aan.

De club gaat verder met de bijna 22-jarige Christian van Sloun, de 16-jarige Jeffrey Mens en de 21-jarige Willem Kneepkens, alledrie afkomstig uit de jeugdopleiding van Geleen. Van Sloun krijgt vermoedelijk een import-goalie voor zich. Het afgelopen seizoen was Van Sloun de tweede man achter Bjorn Steijlen. Diens contract met Geleen werd echter niet verlengd.