3 december 200500:00

Nijmegen blijft in de race

Nijmegen Emperors blijft in de race voor een plek in de halve finale van de bekercompetitie. In het eigen Triavium werd Geleen met 4-3 nipt verslagen. Opvallend genoeg vielen alle Nijmeegse treffers tijdens een powerplay situatie. In de ander wedstrijd won Tilburg thuis met 2-0 van Heerenveen, en werd de wedstrijd tussen Den Haag en Amsterdam afgelast wegens problemen met de Haagse ijsvloer.

Nijmegen Ă‚ Geleen
Eigenlijk was de wedstrijd een kopie van de ontmoeting van afgelopen dinsdag. Maar dan wel omgedraaid. Snapt u het nog? Was Nijmegen dinsdag nog de ongelukkige verliezer, vanavond had Geleen meer verdiend dan de 4-3 nederlaag. Ten tweede was vandaag wederom de powerplay de beslissende factor.

Na zeven minuten werd de ban gebroken door een hard afstandsschot van Nick de Jong. Kyle Stanton kon de puck niet controleren en zag de schijf door zijn leggards in het net verdwijnen. Tot aan dat moment was het duel erg gelijkopgaand maar dat beeld veranderde naarmate de periode vorderde. Geleen nam het heft in handen en verhoogde de druk op het doel van Casper Swart. Uiteindelijk was het Jamie Visser die de gelijkmaker scoorde. Visser wist van dichtbij Swart te passeren op aangeven van Lambert Keulen.

In de tweede periode trok Nijmegen dan toch de wedstrijd naar zich toe. Jamie Visser kreeg van scheidsrechter van Baast een dubbele straf. Tijdens deze twee powerplays scoorde Nijmegen tweemaal, net zoals Geleen dinsdag ook tweemaal scoorde toen Cameron Harper een dubbele straf uitzat. Beide doelpuntenmakers scoorden overigens hiermee hun eerste van het seizoen. Jake Brenk en Steven Johns zorgden voor de 3-1 voorsprong. Aan het einde van de tweede periode ontstond nog opschudding door een vechtpartij tussen Nick Verbruggen en Steve Kruize. Laatstgenoemde kreeg als aanstichter een misconduct, waardoor de routinier tien minuten mocht afkoelen op de strafbank.

Hoewel Geleen wel een optisch overwicht had, leek Nijmegen de voorsprong tamelijk eenvoudig vast te houden. Totdat twee persoonlijke fouten in het begin van de derde periode dit beeld compleet omgooiden. Eerst was het Stewart Sucharuk die nonchalant omging met de puck in het eigen verdedigingsvak. Jason Silverthorn was attent en ontfutselde de puck om daarna ook Casper Swart te verschalken.

Deze aansluitingstreffer zorgde voor een Limburgs offensief dat de thuisploeg aardig deed wankelen. Casper Swart gaf een te mooie rebound weg op een inzet van Jason Silverthorn. Keulen liet zich deze kans niet ontnemen en zorgde op een fraaie manier voor de dan terechte gelijkmaker. Vlak na de gelijkmaker leek Geleen vol op de jacht te gaan naar de overwinning. Nijmegen hield met kunst- en vliegwerk echter stand en drie minuten voor tijd kreeg het een uitgelezen kans op een belangrijke zege. Een domme straf van Chad Euverman zorgde voor de beslissing in deze wedstrijd. Euverman zat nog maar net op de strafbank toen zijn goalie Kyle Stanton de puck al uit het net kon halen. Erik Landman verlengde een schot van Steven Johns en liet hiermee Stanton kansloos.

In de laatste minuten haalde Andy Tenbult goalie Stanton nog van het ijs maar zonder resultaat. Het leverde weinig op. De beste kansen waren voor publiekslieveling TJ Caig maar de topscorer kon niet profiteren van het lege doel. Overigens groeit zijn fanclub in de Keizersstad. Achter de goal hing ditmaal een spandoek met de prachtige rijmende leus: Ă‚Niemand krijgt TJ, maar wie wil de DJ?Ă‚ De maker van dit spandoek voelt zich waarschijnlijk in zijn element tijdens deze dagen rond Sinterklaasavond.

De overwinning van Nijmegen houdt de ploeg in de strijd om een plek in de halve finales. Geleen heeft nog 1 punt nodig om zeker te zijn, dit punt moet dan behaald worden in de wedstrijd tegen het al geplaatste Tilburg. Nijmegen mag zondag met concurrent Amsterdam uitvechten wie de vierde plaats gaat veroveren.

Tilburg Ă‚ Heerenveen

In Tilburg stonden vanavond de twee beste teams van de bekercompetitie tegenover elkaar. Tilburg wou graag revanche nemen voor de grote nederlaag die het woensdag leed in Friesland. Die revanche kwam dan ook vanavond, zij het dat de nederlaag van de Flyers beperkt bleef tot 2-0.

In een spannend en gelijkopgaand duel waren beide doelmannen vanavond de grote uitblinkers. Martin Trommelen wist alle Friese aanvallen te pareren, terwijl Marcel Nijland vlak voor het einde van de tweede periode pas moest capituleren. Op aangeven van Doug Stienstra wist Dave Iannazzo dan toch Nijland te kloppen.

In de laatste minuut verdubbelde Peter van Biezen de voorsprong door de puck in het lege net te schuiven.