25 februari 200600:00

Door Joep Meijsen

Nijmegen naar play-offs

Nijmegen Emperors heeft zich vrijdagavond geplaatst voor een play-off-serie tegen Amsterdam. Emperors klopte Heerenveen Flyers na penaltyshots, waardoor de ploeg zich op eigen kracht voor de eindronde van de competitie plaatste.

Door het resultaat in Nijmegen verloor de 9-1 monsterzege van Tilburg Trappers op Den Haag Wolves zijn glans grotendeels. De Brabantse formatie mist voor het eerst in zestien jaar de play-offs. Amsterdam klopte in eigen huis Geleen met 6-4, waardoor de Amsterdammers de eerste plek in de competitie en daarmee het thuisvoordeel in de play-offs veiligstelden. De nederlaag van Geleen en het puntje in Nijmegen bezorgden Heerenveen de tweede plaats op de ranglijst en daarmee thuisvoordeel in de serie tegen Eaters.

De wedstrijd in Nijmegen verliep bloedstollend, waarbij beide ploegen elkaar het grootste deel van de wedstrijd in evenwicht hielden. Voor Emperors scoorden Bob Teunissen, Huub Verdonschot en Jake Brenk. Flyers stelde hier treffers van Jacco Landman, Anton Butochnov en Marco Postma tegenover. Aangezien in de extra speeltijd niet werd gescoord, moesten penaltyshots de beslissing brengen.

Namens Nijmegen scoorden de eerste drie schutters, Kevin Young, TJ Caig en Jake Brenk. Aan de andere kant van het ijs stopte Casper Swart drie van de vier penaltyshots van Heerenveen, waarbij Matt Korthuis het beslissende penaltyshot miste. De winnende goal in de wedstrijd kwam op naam van Jake Brenk. Nijmegen heeft nu nog een betekenisloze wedstrijd tegen Tilburg, alvorens de play-offs waarschijnlijk al komende woensdag in Amsterdam beginnen.

Daarmee zijn de druiven zuur voor Tilburg Trappers. De formatie van Theo van Gerwen deed wat het moest doen om de hoop op de play-offs levend te houden met een 9-1 monsterzegen in Den Haag. Door de twee punten van Nijmegen deed deze wedstrijd echter uiteindelijk niet meer ter zake en mist Trappers voor het eerst sinds mensheugenis de 'post-season'. Komende zondag speelt Tilburg Trappers in eigen stadion tegen Nijmegen de onverwacht vroege laatste wedstrijd van het seizoen.

Geleen liet in Amsterdam de kans liggen op thuisvoordeel in de halve finale. Bij winst had de ploeg van Andy Tenbult nog druk kunnen zetten op Heerenveen, maar treffers van Bohuslav Subr en Jan-Jaap Natte in de derde periode betekenden het verschil tussen de beide teams in een verder redelijk gelijkopgaande ontmoeting. Voor Amsterdam troffen Jan-Jaap Natte (3), Lamonte Polet, Aaron van Leusen en Bohuslav Subr doel. De Limburgse treffers kwamen op naam van Derek Campbell, Ray Gallagher, Ryan Held en Jason Silverthorn.